К-19 у нас: 6-месечно бебе е заразено с коронавирус в Смолян

К-19 у нас: 6-месечно бебе е заразено с коронавирус в Смолян
A A+ A++ A

В още две области затягат противоепидемичните мерки от днес. В Плевен се въвежда вечерен час за ресторанти и кафенета, като те ще затварят в 22.30 часа. Доброволчески екипи ще подпомогнат работата на РЗИ и Университетската болница в града.

В Сливен пък се преустановяват посещенията на хазартни игрални зали и фитнес-клубове, както на ресторанти след 23:00 часа.

Добрич остава единствената жълта зона у нас с по-малко от 60 заразени на 100 хиляди души за две седмици. От днес и Видин преминава в оранжевата зона и там кризисният щаб въведе ограничаване на работата на заведенията до 23 часа.

Туристическият бранш предлага хотелите да се ползват като полеви болници. Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова обяви, че петзвездни хотели могат да приемат пациенти с лека форма на COVID-19. Предложението болни хора да бъдат настанявани в хотели, е на браншовите организации в туризма, съобщи Николова в ефира на Нова телевизия.

След като конкретните обекти бъдат предложени от бранша, регионалните здравни инспекции ще трябва да оценят дали отговарят на здравните условия, след това конкретният собственик ще преговаря с Министерството на здравеопазването за плащането.

Данните за последното денонощие. Рекорден брой жертви и новозаразени с COVID-19 за последното денонощие. Битката с коварния вирус за изминалите 24 часа са загубили 63-ма души.

Новите случаи са 4041. Това показват данните на Единния информационен портал.

Направени са общо 11 066 PCR теста. 210 са пациентите в интензивни отделения. Излекуваните за последното денонощие са 507 души.

Още 17 линейки за Спешна помощ в София. 17 нови линейки ще бъдат на разположение на Спешната помощ в София от днес. Новите линейки разполагат с пълен комплект медицинско оборудване за оказване на спешна помощ, обясни директорът на звеното д-р Георги Гелев.

“Ще бъдат насочени към изпълнението на адреси с Covid-19. На практика ще станат близо 60 екипа“, каза Гелев, директор на столичния център за Спешна медицинска помощ, цитиран от БНР

Инфекционист на 81 се грижи за болните с коронавирус в Дупница
Последният и единствен инфекционист в общинската болница в Дупница е на 81 години, предава NOVA.

Директор на пловдивска болница стана доброволец в COVID-отделение

Д-р Мария Богоева е жената, на която всички в града се възхищават, защото въпреки възрастта си, всеки ден влиза в COVID-отделението, за да лекува пациенти.

„Доволна съм, че съм здрава и мога да помагам. Не ми тежат годините, не се чувствам на 81. Щяха да затворят отделението и, за да спася болницата, дойдох да работя”, сподели инфекционистът.

Сега д-р Богоева и останалите лекари са голямата надежда на Дупница. „Щадят ме откъм дежурства. Работя от 08:00 до 14:00 часа, за което им благодаря. Не давам нощни смени”, споделq медикът.

Резервен вариант за инфекционист в общинската болница нямат. И д-р Богоева на практика в момента е незаменима. В Дупница COVID-отделението е пълно и няма спокоен ден за лекарите. „Не можем да настаним всички, които идват. Започват разправии с близките, те са си прави, но и ние сме прави”, смята лекарката.

Най-много д-р Богоева страда за медицинските сестри около нея, защото вижда, че много често те полагат извънреден труд, който остава невъзнаграден. В битката срещу коронавируса най-важен е високият дух, казва още д-р Богоева. Тя е решена на всичко, за да преведе екипа и пациентите си през ада на пандемията.

141 души са новозаразените с коронавирус в Старозагорско
141 души са новозаразените с коронавирус в Старозагорско през изминалото денонощие. Общият им брой от март до сега достигна 2177.

В страната са направени 11 066 PCR теста, като положителен е бил резултатът за 4041 души.

В болниците с настанени за лечение 2 922 пациенти, 210 са в интензивните отделения.

Най-много са заразените в София-град-1619 и Пловдив-337, следвани от Варна-203, Русе-192-ма.

Общият брой заразени с коронавирус медицински персонал в страната достигна 2542-ма.

За последното денонощие са излекувани 507 пациенти, починалите са 63-ма.

Директор на пловдивска болница стана доброволец в COVID-отделение
Управителят на пловдивската болница „Свети Мина“ стана доброволец в COVID отделението.

В Пловдив 2 болници спешно търсят студенти по медицина срещу COVID-19 

Причината е липсата на медици, които да обрижват пациентите. Лечебни заведения от цялата страна призоваха доброволци да се включат в работата. Такъв апел в социалните мрежи направи и шефът на лечебното заведение в Пловдив - Петър Петров.

„До кризата се стигна, тъй като в национален мащаб има дефицит на медици. Благодарение на апела вече имаме обаждания от студенти. Те ще започнат работа като доброволци при нас.

Координацията в отделението трябва да бъде на ниво, а управителят да следи нещата. За щастие, до момента сме връщали само пациенти, които не се нуждаят от хоспитализиране”, каза в ефира на „Здравей, България” Петров.


„В момента в клиниката има 16 пациента. Имаме нужда поне от още двама лекари и още две медицински сестри. Някои от медиците работят твърде много часове”, поясни дежурният лекар д-р Александра Иванова.

За последното денонощие новите случаи в Пловдив са 337

След 3 седмици може да има 360 починали с COVID-19 на ден

"Това, което наблюдаваме в момента, е екстремно нарастване на новите случаи на коронавирус за ден. Преди около седмица коментирах, че има период на забавяне между момента на заразяване и момента, в който пациентът се влошава и евентуално умира. Този период обикновено е около 3 седмици.

Това означава, че ако в момента имаме много голям брой новозаразени, то може да очакваме след няколко седмици броят на смъртните случаи също да скочи. Днес имаме 63 смъртни случая, преди няколко седмици те бяха около 10.

Тоест, това е увеличение с над 6 пъти. В тази връзка не е изключено след още 3 седмици смъртните случаи да стигнат до 360 на ден. Не се ангажирам обаче за точни прогнози". Това коментира в ефира на "Здравей, България" Петър Марков, епидемиолог и преподавател в Оксфорд.

По думите му втората вълна в Западна Европа засяга повече млади хора. "В България пропорцията на смъртните случаи спрямо броя на заразените е по-висок. Това е така, защото средната възраст у нас е по-висока", поясни Марков.

И допълни, че COVID-19 мутира постоянно. "Това е РНК-вирус, който е изключително изменчив. Нас ни интересуват главно мутациите, които се отразяват върху заразността и патогенността", каза още преподавателят в Оксфорд.

"Ако всички носят маски, предаването на вируса намалява и няма нужда от по-сериозни мерки и обратното", категоричен е епидемиологът. Той поясни, че някои от видовете настинки се причиняват от други коронавируси.

"Има индикации, че има кръстосан имунитет между другите коронавируси и новият. Тоест, при прекарана такава настинка през последните години, е възможно това да ни защити от сегашния. Не може обаче да разчитаме на това", смята Марков. По думите му, няма тест за коронавирус, който да е 100 % надежден.

Пазарджик влезе в червената зона
Област Пазарджик влезе в червената зона заради Covid-19. За последното денонощие положителните проби са 49, което е над 120 човека на 100 хил. души население.

Очаква се спиране на плановите операции, увеличаване на легловата база и въвеждане на допълнителни противоепидемични мерки.

Днес се очаква да се проведе заседание на областния оперативен щаб.

6-месечно бебе е заразено с коронавирус в Смолян

6-месечно бебе е сред новите случаи на коронавирус в област Смолян, съобщиха от РЗИ. Двадесет и пет са положителните проби за COVID- 19, потвърдени през последното денонощие в областта, а пациентка на 80 г. със заразата е починала в МБАЛ- Смолян.

Бебето е на лечение в дома, както и четирима от позитивните, които са с леки оплаквания. Двадесет от новозаразените са настанени в болници в Смолян, Пловдив, Златоград и Кърджали. Сред позитивните са медицинска сестра от МБАЛ- Смолян и начален учител от община Девин. Като позитивни на учителя са поставени под карантина 11 ученици от класа, в който преподава.

МБАЛ- Смолян оборудва собствена лаборатория за изследване на PCR тестове. Очаква се тази седмица да бъде включена в списъка на регистрираните лаборатории, уточняват от болницата.

#коронавирус #Сливен #болница

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"