Народът гледа на будителите си като на петли - мрази, че го будят, но ги обича сварени в тенджерата

Народът гледа на будителите си като на петли - мрази, че го будят, но ги обича сварени в тенджерата
A A+ A++ A

На 1 ноември отбелязваме Деня на народните будители. В този ден се отдава почит на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал.

Световноизвестният режисъор на анимационни филми Тео Ушев, припомни на последователите си откъс от "Под игото", с който ги поздрави за днешния празник и същевременно даде поле за размисъл, именно за този морал и ценности, които честваме днес. 

"България е единствената държава, която има ден на будителите. Това е абсурдно. Българският народ ненавижда и презира будителите си (виж "Под Игото", гл. 8). Той предпочита да види истинските си будители мизерстващи на улицата, бедстващи, живеещи в каруци, а най-добре, направо мъртви. Тогава той с най-голям възторг и родолюбство им въздига паметници и поднася цветя. Народа гледа на будителите си като на петли - мрази, че го будят, но ги обича сварени в тенджерата. Така, той избира да нарича приживе будители хора, които му приличат -лениви и покорни, конформисти. Или както казал Ботев, влизайки в затихналата си родина, предаден от Д. Мазнята:

"И аз съм тръгнал тоя народ да го освобождавам!"
 
Честит ви празник!"

България е единствената държава, която има ден на будителите. Това е абсурдно. Българският народ ненавижда и презира...

Публикувахте от Theodore Ushev в Неделя, 1 ноември 2020 г.

#Тео Ушев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Мнения
Последно от Мнения

Всички новини от Мнения »

Инбет Казино

Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови предсрочни избори