Рекорден брой американци гласуват дистанционно

Рекорден брой американци гласуват дистанционно
A A+ A++ A

Гласуването по пощата е един от феномените в американските избори. Познато е още от времената на Гражданската война. Тази година обаче ще е различно, защото рекорден брой гласоподаватели избраха да упражнят по този начин демократичното си право да посочат новия президент. Към момента общо 75 млн. граждани са упражнили правото си на глас, а 50 млн. са избрали да гласуват по пощата.

Гласуването по пощата достигна рекордни нива в тазгодишната президентска кампания. Причината за огромния интерес - епидемията от COVID-19. Вместо да се струпват на опашки пред избирателните секции, хората предпочетоха да гласуват от вкъщи. Така направи и Огнян Дъскарев, журналист и американски гражданин.

„На последните няколко избора така се случи, че не бях в САЩ, и гласувах с absentee ballot - получаваш един формуляр с воден знак, който е на твоето име. Попълваш го и го пускаш по пощата", казва той.

По пощата гласуват най-активно и жителите на големите градове. В една от избирателните секции в щата Мичиган започнаха да броят писмата още миналата седмица. За да е легитимен изборът, служителите трябва да се уверят, че бюлетината е попълнена с черно или синьо мастило и е ограден само един кандидат.

„Очаквам да броим дълго, защото обикновено тук имаме по 60 000 писма, а сега са 400 000. Изборите за президент тази година наистина са много различни. Заради коронавируса американците решиха масово да гласуват с писма”, казва Джилберто Зелая, администратор в област Монтгомъри.

В гласуването по пощата предимство има кандидатът на демократите - Джо Байдън. Проучванията показват, че поддръжниците му са използвали активно тази опция. Критиците на гласуването по пощата напомнят, че то увеличава броя на невалидните гласове, както и потенциалните измами. Плюсовете пък са в това, че са повишава избирателната активност и повече американски граждани, дори такива които са в чужбина, могат да упражнят демократичното си право. 

„Това, което сега се прави в момента е non-solicited ballot. Ти не го искаш, обаче те ти го пращат. Попълваш и гласуваш. С един добър принтер обаче можеш да си направиш 15 копия от тази бюлетина и да гласуваш 15 пъти за Тръмп или 15 пъти за Байдън”, коментира Огнян Дъскарев.

Америка гласува по пощата още от Гражданската война между Севера и Юга. Дълги години тази възможност се използва основно от тези, които са в чужбина. Китайският вирус обаче успя да наложи нов ред и в технологията на американските избори.

#избори #Америка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"