В София трудно уведомяват хората, които трявба да са под карантина

В София трудно уведомяват хората, които трявба да са под карантина
Pixabay
A A+ A++ A

Столичното РЗИ има проблем с разнасянето на предписания за карантина на контактните лица. Проблемът е основно кадрови.

„Информацията за заразените достига до нас чрез Националната информационна система. Тогава извършваме епидемиологично проучване и определяме контактните лица и ги карантинираме. При ситуация с хиляди с положителни резултати и много контактни лица, не сме в състояние своевременно да подадем тази информация”, обясни д-р Илонка Маева, която ръководи временно Столичната регионална здравна инспекция, цитирана от Нова телевизия.

Информацията за болни и контактни достига и до личните лекари. След като предписанията бъдат подписани и подпечатани, трябва да бъдат разнесени по адреси. Те обаче са хиляди.

„16 екипа се занимават с това, но се получава изоставане”, обясни д-р Маева по време на брифинг в Министерството на здравеопазването.

Проведен е разговор с Информационни системи и ще бъде направено предложение в министерството за промени, за да стига информацията за карантината до контактния.

„Предлагаме да се подаде кратък есемес на лицето, което се карантинира. Очакваме отговор от министерството”, обясни д-р Маева.

 

#карантина #СРЗИ #предписания #COIVD-19

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »