Гърция затваря за чужденци най-голямото ГКПП с България за през нощта

Гърция затваря за чужденци най-голямото ГКПП с България за през нощта
Wikipedia
A A+ A++ A

Във връзка с усложнената обстановка с COVID-19 Гърция затвори за влизане на чужденци през нощта ГКПП “Промахон” с изключение на товарните автомобили.

Между 00:30 ч. и 05:00 ч. през ГКПП „Промахон“ се пропускат само гръцки граждани с леки автомобили и автобуси, сочи информация на гръцката гранична полиция, предаде БГНЕС. Товарните автомобили сe пропускат без промяна, както досега.

В някои области на Гърция е въведено временно ограничение на движението в нощните часове. За зоните, попадащи в ниво 3 (оранжево) и ниво 4 (червено), е забранено движението в интервала от 00:30 ч. до 05:00 ч. Изключения се допускат за работещите нощна смяна или при спешни случаи (проблеми, свързани със здравето).

По данни на българското посолство в Атина заради влошената епидемиологична обстановка от 06:00 ч. на 29 октомври 2020 г. окръг Серес, където попада и Промахон, както и окръг Йоанина, ще влязат в т.нар. червена рискова зона със степен 4. Вследствие на това може да бъде наложена забрана за движение както извън, така и в рамките на съответните области, уточняват от МВнР.

Считано от 06:00 ч. на 29 октомври 2020 г. ще се повиши и нивото на риск до ниво 3 (оранжево) на област Родопи, с център град Комотини.

Според картата за здравна безопасност и защита срещу инфекцията Сovid-19 в Гърция към момента в ниво на риск 3 (оранжево) попада и град Солун и областта около него, както и област Атина.

Сред ограничителните мерки в „червената“ и „оранжевата“ зони са и задължително носене на предпазни маски в такситата, леките автомобили, освен ако шофьорът не е сам или с него пътуват роднини от първа степен. Маските са задължителни и в професионалните МПС, когато освен шофьора има и друг персонал или пътници. За районите от ниво на риск 3 и 4 максималният допустим брой на пътуващите в лек автомобил е трима души. При неспазване на правилата на всеки нарушител се налага глоба от 150 евро.

Посочените мерки и ограничения ще се прилагат до 9 ноември 2020 г. След тази дата, на база на развитието на епидемиологичната обстановка, ще бъдат предприети следващи действия от страна на компетентните гръцки власти. 

#Гърция #чужденци #влизане #нощ #товарни автомобили

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »