Пандемията у нас - какви са ограниченията по места?

Пандемията у нас - какви са ограниченията по места?
A A+ A++ A

43-ма служители на „Мини Марица-изток“ са с положителни проби за COVID-19. Със заповед изпълнителният директор Андон Андонов е разпоредил стриктно да се спазват противоепидемичните мерки в предприятието. В най-голямото въгледобивно дружество у нас работят 7200 души.От предприятието обясниха, че е предотвратено разрастването на епидемията и образуването на клъстер. На територията на „Мини Марица-изток“ действа и извънреден щаб, предаде bTV.

Данните за последното денонощие. 42-ма души са загубили битката с коронавируса. 2 243 са новите случаи при направени малко над 7 600 PCR теста, което означава, че една трета от всички проби дават положителен резултат. Отново най-голям е броят на новозаразените в София - 913, следват Пловдив с 209 и Благоевград със 130. Над 100 са положителните проби и във Варна.


2 130 души са вече в болница, като 149 от пациентите се нуждаят от интензивни грижи. 296 души са се излекували от коронавируса през последното денонощие.

Разградска област вече е в червената зона за разпространение на коронавирус


Област Разград вече е в рисковата червена зона за разпространение на COVID-19 със заболеваемост от 180 на 100 000 население за период от две седмици.
Съгласно заповед на министъра на здравеопазването в лечебните заведения за болнична помощ се спират плановите операции и плановият прием.
През последното денонощие на територията на Разградска област са регистрирани 28 нови доказани случая на коронавирус, съобщи bTV.


Заразени медици в "Пирогов"
"За последните две денонощия общият брой на заразените с коронавирус лекари и персонал е 61. Има и 60 пациенти, които са заразени“, съобщи директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов пред bTV.
От днес в лечебното заведение ще започне преразпределение на етажите и два от тях ще бъдат отделени за новозаразените с COVID-19. Единият етаж ще е за пациентите, а другият – за заразените лекари и друг персонал на „Пирогов“, които имат нужда от лечение.

София

В София увеличават екипите на общината и полицията за контрол върху задължителното носене на маски. Към момента в карантина са над 5700 ученици, а 201 са в положителен тест за COVID-19. Три училищата са взели решение да преминат към обучение в електронна среда. Препоръчва се към онлайн обучение да преминават учениците от гимназиален етап (без 8 клас) при условие, че има над 20% отсъстващи. В детските градини в София карантинираните групи са 13. Кметът ще поиска от министъра на образованието задължително присъствие на децата в предучилищните групи (5 и 6 години) временно да бъде извинявано от директора при писмено искане от родителите.

"Поисках от Министерство на образованието да даде възможност на директорите временно да извиняват отсъствия на деца от предучилищните групи (5 и 6 години) при писмено искане от родителите. Тази възможност вече беше дадена за децата на 3 и 4 години". Това написа в профила си във Facebook столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Родителите, които искат децата им да останат вкъщи по време на извънредната епидемиологична обстановка, могат да подадат декларация в свободен текст, включително и електронно. Тя трябва да се изпрати до директора на съответната детска градина. Така отсъствията на децата ще бъдат извинявани служебно.
От Столичната община препоръчват още на онлайн обучение да преминават учениците от гимназиален етап, с изключение на осмокласниците. Това обаче ще се случва, само ако има над 20% отсъстващи.

"Препоръчваме 8-ите класове да продължават обучение в училищна среда, тъй като на този етап се усвояват базови познания и компетентности", пояснява Фандъкова


Две телевизионни водещи под карантина. Водещата на предаването "На кафе" е с положителен тест за COVID-19 и ще се лекува вкъщи. Това обави самата тя в ефира на Нова телевизия. Водещата на предаването "Преди обед" Десислава Стоянова също е под карантина, понеже е била контактна с човек с COVID, обяви тя във Facebook.
Посланикът на Съединените щати у нас Херо Мустафа също съобщи, че се е самоизолирала след контакт с болен от COVID-19. "Спазвам правилата и съм в изолация след контакт с човек с COVID-19", заяви Мустафа във видео, качено на Facebook страницата на американското посолството у нас.


Още един университет минава на онлайн обучение. НМА "Проф.Панчо Владигеров" се присъединява към висшите учени заведения, които ще провеждат занятията си дистанционно, съобщи Facebook страницата на университета. Онлайн обучението ще е до 7 ноември.


Прогнозите. „Оптимистичната прогноза за ноември е 68 500 регистрирани COVID-19 случая. Както знаете обаче, оптимистичните прогнози се надхвърлят. Според мен има числа и карти, които не бива да се показват, за да не се паникьосват хората. Ситуацията вече е трудно контролируема, над 2000 случая на ден са сериозна тежест за здравната система“, заяви математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов пред Нова телевизия.
Специалистът обясни, че при достигане на тези 68 500 случая, 8000 легла за COVID-болни все още ще бъдат достатъчни. "Притеснително е базовото репродуктивно число, което вече е 1,56 – т.е. 100 души оздравяват, 156 души се заразяват", посочи проф. Витанов.


Забраняват обществените мероприятия в Плевенско, затварят и пенсионерските клубове
В Плевен, с решение на Областния оперативен щаб, се забраняват обществените мероприятия в цялата област от днес до 13 ноември, включително. Това съобщиха от областната администрация.

Спира се дейността и на пенсионерските клубове.

РЗИ ще изисква всекидневна информация от всички болници за заетостта на леглата за COVID-19. В Плевен ще бъде изработен алгоритъм, при възникване на необходимост, за пренасочване към други болници на пациенти от спешното отделение на УМБАЛ "Д-р Г. Странски". Директорът на лечебното заведение - доц. Цветан Луканов, е заявил, че лекарите и медицинският персонал са претоварени и е нужна подкрепа. Вече са привлечени стажант-лекари и сестри, които работят извън отделенията за COVID-19.

Щабът е обсъдил командироване на персонал от други лечебни заведения към тази болница, ако ситуацията се утежни. От болницата "Сърце и мозък" са заявили готовност да помогнат с екип.

Според началника на РУО, Албена Тотева, ситуацията в образованието е спокойна. Под карантина са четири паралелки, приоритетно е присъственото обучение. Директорите на училища са получили указание да се преустановят екскурзиите, извънкласните дейности, посещенията на музеи.

Заседанието е ръководено от областния управител на Плевен Мирослав Петров.


Медици, учители и ученици сред новозаразените в Сливенско


В област Сливен 496 са активните случаи на COVID-19, съобщиха от Областния кризисен щаб. 43-ма от тях са диагностицирани през последното денонощие.


Преобладаващата част - 37 души, са от община Сливен. Сред новозаболелите има трима лекари, един от които е стоматолог, и две медицински сестри от Сливен, както и санитарка от Нова Загора.

Те работят в различни заведения от болничната и доболничната помощ. Заболели са двама учители и двама ученици от различни училища, съобщиха от РЗИ. Няма карантинирани класове, тъй като инфектираните педагози и ученици не са посещавали учебни заведения повече от два дни.


Регистрирано е огнище на работното място във фирма в Сливен, където са установени три заболели лица. Регистрирани са и две семейни огнища в Сливен и едно - в Нова Загора с общо трима заболели, които са се заразили при контакт с по-рано установени болни.

Към момента положителните за COVID-19 случаи са в четирите общински центъра и още 33 малки населени места в областта. През последното денонощие, е починал пациент на 74 години, с придружаващи заболявания.

Носенето на предпазна маска за лице, спазването на физическа дистанция, честото миене на ръце, дезинфекцията и избягването на струпвания от хора доказано ограничава риска от разпространение на коронавирус.

Операта в Пловдив прекратява своите спектакли

Заради усложняващата се епидемична обстановка Операта в Пловдив прекратява своите спектакли за две седмици - от днес до 10 ноември, включително, съобщиха от културната институция.


Решението е продиктувано с мисъл за сигурността и спокойствието на публиката, както и на всички артисти и технически служби на сцената.

В следващите две седмици в програмата са направени следните промени: Отменят се спектаклите "Зад кулисите на Баядерка" и "Вратите на съня", а "Травиата" и "Мечо Пух" се отлагат съответно за 20 и 22 ноември. Закупените вече билети ще важат за новите дати без допълнителна презаверка.

При желание билети могат да бъдат върнати, до 16 ноември на касата, от която са закупени, Опера Пловдив ще работи с намалено работно време за посочения период - от 10:00 до 14:00 часа.


Отделни класове на училища в Кюстендилско преминават към онлайн обучение


Отделни класове на училища от област Кюстендил преминават към обучение в онлайн среда. Това съобщиха от Регионално управление на образованието – Кюстендил за „Фокус“.

В Основно училище „Неофит Рилски“ – Дупница има 14 положителни проби за коронавирус. 11 са положителни преподаватели и трима души от непедагогическия персонал.


По предложение на Областния кризисен щаб, след съгласуване с експертен съвет, педагогически съвет, там учениците в прогимназиалния етап ще преминат към обучение в онлайн среда.

Положителна проба е дал преподавател в Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ – Кюстендил.

В учебното заведение се извършва дезинфекция.

В Езикова гимназия „Д-р Петър Берон“ – Кюстендил две паралелки се обучават дистанционно. В ПМГ – Кюстендил има само контактни лица. Група към една от детските градини в Кюстендил е под карантина поради това, че един от учителите е с положителна проба за коронавирус.

Мерките за ограничаване на заразата в Габровско продължават до 14 ноември

Противоепидемичните мерки за ограничаване на вирусната зараза в Габровско продължават до 14 ноември.

Заповедта е на директора на Регионалната здравна инспекция д-р Николай Пенчоков и е свързана нарастващата заболяемост в страната и в региона, съобщиха от РЗИ.

Двайсетдневните ограничителни мерки се отнасят до създаване на организация за преминаване към дистанционна форма на работа на работници и служители, където това може да се приложи, а при невъзможност трябва да има дистанция от 1,5 метра между работниците и служителите, а те да работят с маски.


В обществените и търговските обекти за услуги няма да се допускат хора без маски, а отстоянието между тях е 2,5 метра. Дезинфекцията на обектите трябва да се извършва най-малко четири пъти дневно.

Ограничават се масовите събития на открито и закрито - като празници на населени места, сборове, панаири, а личните и семейните празненства на закрито трябва да са до 30 души, и до 50 души - за семинари и конференции. Културните и развлекателните събития могат да попълват местата си до 30 на сто, а посетителите трябва да носят маски или шлемове.

Със заповед на областния управител Невена Петкова посещенията в дискотеки, нощни барове и други нощни заведения са забранени до 2 ноември. След двуседмичното дистанционно обучение на учениците от четвърти до дванайсети клас, заради заразени педагози, сега в училището "Райчо Каролев" занятията са присъствени.

На дистанционно обучение - заради висок процент ученици с грипоподобни симптоми, до 29 октомври премина и габровската природоматематическа гимназия.

90 новозаразени в Русенско, без дискотеки - сватби и кръщенета може с до 30 гости

По данни на Регионалната здравна инспекция, за последното денонощие на територията на област Русе, са регистрирани 90 нови случая на коронавирус, като от тях 54 са при жени, а 36 при мъже.


83 от новозаразените остават под домашна изолация, а седем са хоспитализирани. За съжаление един от новоприетите пациенти в Университетска болница „Канев“, е починал.

Става дума за 82-годишен русенец, който е бил с множество придружаващи заболявания, сред които и тежки сърдечно-съдови проблеми. В лечебното заведение е бил докаран в изключително тежко състояние и въпреки усилията на медиците не е успял да излезе от състоянието, в което е бил.

Така в Русенско от началото на пандемията с положителен PCR тест за COVID-19 починаха 30 души, от които 18 мъже и 12 жени. Сред случаите от последното денонощие има и четирима ученици, като трима от тях са от 11 клас на АГ „Гео Милев“. Другият ученик е десетокласник в Националното училище по изкуствата „Проф. В. Стоянов“.


Същевременно с коронавирусна инфекция са и още три учителки, както и жена от персонала на СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“. Трите учителки са съответно от СУ „Васил Левски“, ОУ „Иван Вазов“ и Професионалната гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“. С COVID-19 е и една учителка от детска градина „Иглика“.

Общо броят на диагностицираните с COVID-19 в областта стана 903 души, като активните случаи са 445. От тях 77 са на болнично лечение, а 368 са под домашна изолация.

Броят на мъжете сред активните случаи е 225, а жените са 220, което в проценти е съответно 51% и 49%. Без съществена промяна остава и разпределението при всички заболели от началото на пандемията. 487 са жените, а мъжете са 413, което в проценти е респективно 54% и 46%.

За изминалите 24 часа има и девет новоизлекувани пациенти, с което броят на оздравелите от началото на пандемията от COVID-19 в Русенско достигна 428.

От 28 октомври до 8 ноември, на територията на област Русе се преустановява дейността на дискотеки, пиано-барове, нощни барове, клубове и други подобни заведения за развлечение на закрито.

За същия период се забраняват и всички видове масови мероприятия на закрито и открито. Ще се допускат сватби, кръщенета и други подобни събития на закрито, но при условие, че не се събират повече от 30 души на едно място.

Областният оперативен щаб препоръча и да се създаде организация за преминаване към дистанционна форма на обучение във висшите учебни заведения, където е възможно. От там посъветваха и за дистанционна форма на работа на работниците и служителите в случай, че това е приложимо.

При невъзможност за организация на дистанционна форма на работа се препоръчва да се осигури физическа дистанция от минимум 1.5 метра между работниците и служителите в офиси, работни помещения и предприятия.

Всички лица са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата. Дезинфекция трябва да се извършва поне четири пъти на ден в работните помещения, офисите, предприятията, както и в транспортните средства, които се използват от фирмите за транспорт на служители.

Нови противоепидемични мерки в Добричко

Нови ограничителни противоепидемични мерки се налагат в област Добрич от днес със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция.
Забранява се провеждането на обществени мероприятия на закрито до 15 ноември, въвежда се еднопособно движение на пазарите и тържищата в областта, а в груповите празненства на открито могат да присъстват до 30 души.
Мерките се налагат заради влошената епидемична обстановка в областта през последните две седмици.
За периода от 19 до 25 октомври в област Добрич са регистрирани общо 52 случая на заразени с коронавирус, информира директорът на РЗИ Добрич д-р Светла Ангелова.
Седем от случаите са при медицински лица – трима лекари, 3 медицински сестри и 1 санитар. Положителни резултати при изследване има и в сферата на образованието – 1 учител в училище, трима учители в детска градина и трима възпитатели в детска градина, както и трима ученици.
Карантинирани са ученици от седми класове на училище в Тервел, ученици от 11 клас в ЕГ „Гео Милев“ в Добрич. Не работи и ДГ № 12 „Щурче“ в Добрич.
От потвърдените 52 положителни случая, 12 са хоспитализирани, като един от тях е в Отделение по анестезия и интензивно лечение.

Дискотеките в Монтанско ще работят, но без да канят изпълнители

Областният медицински съвет в Монтана реши дискотеките в региона да могат да работят, но без да канят гостуващи изпълнители, защото това ще намали броя на посетителите и вероятността от заразяване с COVID-19.

Проверка в съботната нощ е установила, че по това време в дискотека в Берковица е имало 60 души, в друга във Вършец - 50 души, в трета в Монтана - 40 души и т.н.

Област Монтана е със средна заболеваемост от новия коронавирус от 185 на 100 000 души, съобщиха от РЗИ.

Затвориха клубовете в община Кнежа

С цел ограничаване на заболеваемостта от коронавирус община Кнежа въведе допълнителни противоепидемични мерки. Деца и младежи под 18 години без придружител не се допускат на публични места след 22:00 часа. Пенсионерските клубове и клубовете по интереси са затворени, на ръководствата на читалищата е препоръчано също да преустановят дейността си временно. Граждани без предпазна маска няма да бъдат допускани в колите на обществения транспорт.

Област Разград вече е „червена зона”

Област Разград вече е в рисковата "червена зона" за разпространение на COVID-19 със заболеваемост от 180 на 100 000 население за период от две седмици, съобщиха от Областна администрация, позовавайки се на информация на Регионалната здравна инспекция. Съгласно заповед на министъра на здравеопазването в лечебните заведения за болнична помощ се спират плановите операции и плановият прием. През последното денонощие на територията на областта, са регистрирани 28 нови доказани случая на коронавирус. Под карантина са поставени паралелка с четвъртокласници от ОУ "Отец Паисий" и преподавател от Езиковата гимназия. Продължава изследването на персонала и потребителите на Дома за стари хора. Общо регистрираните случаи от COVID-19 в област Разград, са 480. От тях активни са 276, на домашно лечение са 203, а новохоспитализираните са петима.

Смолян затваря нощните заведения. Дискотеките, баровете и нощните заведения в Смолянска област спират работа от 28 октомври за 20 дни. Това реши Областният кризисен щаб, който забрани и масовите мероприятия на закрито. Спортните събития ще са без публика, а културните прояви ще се провеждат при 30% от капацитета на залата, съобщи bTV.

Лекари масово напускат болницата във Велики Преслав. Около 80% от лекарите във Велики Преслав са подали заявления за напускане, без да е посочен конкретен мотив, но вероятната причина е усложнената обстановка заради COVID кризата, пише bTV. В COVID отделението на болницата работят двама лекари и една сестра. Санитари няма

43 новозаразени в Ямболско, затварят читалищата и пенсионерските клубове "На свое заседание Областният медицински съвет в Ямбол реши от 28 октомври за 14 дни да се преустанови работата на читалищата и пенсионерските клубове. Нощните заведения и тези с жива музика ще работят при стриктно спазване на въведените от Министерство на здравеопазването мерки за работа". Това съобщи пред журналисти областният управител Димитър Иванов. Ямболска област все още не е в червената зона на заразените с коронавирус, но данните от последните дни са тревожни. През изминалото денонощие с потвърдена положителна проба за COVID-19 от областта, са 43 души. ред заразените са трима лекари - един от извънболничната помощ и двама от болничната, две детски учителки в една група, която ще бъде поставена под карантина, а също паралелка в ямболска гимназия заради заразен ученик. Общо към днешния ден установени с положителни проби са 682 души. На домашно лечение са 151 души, хоспитализирани са 21 пациенти, под карантина са 373 души, но броят им ще расте, защото продължава уточняването на новозаразените. Единствената болница в областта с отделение за лечение на коронавирус е МБАЛ "Св. Пантелеймон". Леглата в нея за пациенти в тежко състояние са почти запълнени, посочи областният управител

Училищата в община Радомир са готови за дистанционно обучение Училищата на територията на община Радомир имат готовност за дистанционно обучение, ако това се наложи, съобщиха от общинската управа. По информация от кмета Пламен Алексиев от общо 1121 ученици, само 19 са без технически средства, 44 са без интернет и 61 ученици са както без технически средства, така и без интернет. При 120 души педагогически персонал само четирима учители са без технически средства. Към момента има един диагностициран ученик с Covid-19 и един учител под карантина. Темата за дистанционното обучение бе включена в дневния ред на проведената днес сесия на местния Общински съвет като отговор на питане към кмета. На заседанието стана ясно, че при необходимост ще могат да се провеждат дистанционно и сесиите на Общинския съвет, както и заседанията на постоянните комисии към него.

#коронавирус #ограничения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »