Избори 2020 г. в САЩ: Кой води - Тръмп или Байдън?

Избори 2020 г. в САЩ: Кой води - Тръмп или Байдън?
A A+ A++ A

Избирателите в Америка ще решат на 3 ноември дали Доналд Тръмп ще остане в Белия дом още четири години.

Президентът на републиканците е следван от кандидата на Демократическата партия Джо Байдън, който е най-известен като вицепрезидент на Барак Обама, но е в политиката на САЩ от 70-те години на миналия век.

С наближаването на изборния ден избирателните компании ще се опитват да преценят настроението на нацията, като попитат избирателите кой кандидат предпочитат.

Байдън, води националнитепрезидентски анкети

Националните социологически проучвания са добър ориентир за това колко популярен е кандидатът в цялата страна като цяло, но те не са непременно добър начин за прогнозиране на резултата от изборите.

През 2016 г., например, Хилари Клинтън води в анкетите и печели близо три милиона гласа повече от Доналд Тръмп, но все пак губи - това е така, защото САЩ използват избирателна колегиална система , така че спечелването на най-много гласове не винаги печели изборите.

Като изключим това предупреждение, Джо Байдън изпревари Доналд Тръмп в повечето национални анкети от началото на годината. През последните месеци той се движеше с около 50% и понякога имаше преднина от 10 точки.

Who's ahead in national polls?

DEMOCRAT

BIDEN

51%

Представено празно пространство

За разлика от тях, през 2016г. анкетите бяха далеч по ясни и само няколко процентни пункта разделяха г-н Тръмп и тогавашната му съперница Хилари Клинтън на няколко точки с наближаването на изборния ден

Кои щати ще решат тези избори?

Както г-жа Клинтън откри през 2016 г., броят на гласовете, които печелите, е по-малко важен от това къде ги спечелите.

Повечето щати почти винаги гласуват по един и същ начин, което означава, че в действителност има само няколко, в които и двамата кандидати имат шанс да спечелят. Това са местата, където изборите ще бъдат спечелени или загубени и са известни като щатите на бойното поле.Представено празно пространство

В избирателната колегиална система, която САЩ използва, за да избере своя президент, на всеки щат се дава брой гласове въз основа на броя членове, които изпраща до Конгреса - Камарата и Сената. Общо 538 гласа на избирателни колегии са взети, така че кандидатът трябва да набере 270, за да спечели.

Както показва картата по-горе, някои щати на бойното поле предлагат много повече гласове на избирателни колегии, отколкото други, така че кандидатите често прекарват много повече време в кампании в тях

Кой води в щатите на бойното поле?

В момента анкетите в щатите на бойното поле изглеждат добре за Джо Байдън, но нещата могат да се променят много бързо, особено когато участва Доналд Тръмп.

Анкетите показват, че г-н Байдън има големи шансове в Мичиган, Пенсилвания и Уисконсин - три индустриални щата, които неговият републикански съперник спечели с разлика от по-малко от 1%, за да постигне победа през 2016 г.

Latest polling averages in battleground states

Click a column header to sort the table by that column in ascending or descending order
Arizona 48.8% 46.4% Trump by 3.6%
Florida 48.7% 47.2% Trump by 1.2%
Georgia 47.5% 46.8% Trump by 5.2%
Iowa 47.2% 46.4% Trump by 9.5%
Michigan 50.4% 42.6% Trump by 0.2%
Minnesota 48.0% 42.0% Clinton by 1.5%
Nevada 49.0% 43.8% Clinton by 2.4%
New Hampshire 53.4% 42.4% Clinton by 0.4%
North Carolina 49.0% 47.8% Trump by 3.7%
Ohio 46.2% 46.8% Trump by 8.2%
Pennsylvania 49.6% 44.5% Trump by 0.7%
Texas 46.0% 48.6% Trump by 9.1%
Virginia 51.7% 40.3% Clinton by 5.4%
Wisconsin 49.3% 44.7% Trump by 0.8%

Source: Real Clear Politics, Associated Press. Last updated: 26 OctoberПредставено празно пространство

Това е една от причините някои политически анализатори да оценяват шансовете му за преизбиране толкова ниски, колкото са нещата. FiveThirtyEight , уебсайт за политически анализ, казва, че Байдън е "облагодетелстван" да спечели изборите, докато The Economist казва, че е "много вероятно" да победи г-н Тръмп.

Кой спечели президентските дебати?

Доналд Тръмп и Джо Байдън се изправиха директно в два телевизионни дебата.

В първата , на 29 септември, войнственият подход на г-н Тръмп ликвидира всички шансове за реален дебат.

Анкети, направени веднага след това, предполагат, че това е лека напредък за г-н Байдън.

В анкета на CBS News / YouGov сред хората в щатите на бойното поле, които са гледали дебата, 48% казват, че Байдън е победител, докато 41% са за г-н Тръмп. Близо 70% от хората казват, че дебатът ги кара да се чувстват "раздразнени".

Кратка анкета на CNN даде на Байдън по-голяма печалба, като 60% от хората заявиха, че е спечелил, в сравнение с 28% за г-н Тръмп.

Във вторият дебат , на 22 октомври, организаторите въведоха бутона за заглушаване

Но тогава Тръмп беше по-сдържан и имаше много по-голям фокус.

Въпреки че изглеждаше, че донякъде помага на г-н Тръмп, предварителните проучвания все още предполагат, че зрителите смятат, че представянето на г-н Байдън е по-впечатляващо.

Този път анкета на CNN установи, че 53% от зрителите смятат, че демократът е свършил по-добра работа в дебата, докато 39% са с г-н Тръмп. Това все още е голяма преднина за г-н Байдън, но далеч по-малка, отколкото в първия дебат.

Кратка анкета на YouGov беше подобна, като 54% ​​заявиха, че г-н Байдън е спечелил в сравнение с 35% за президента.

Така че, докато г-н Тръмп се представи по-добре, едва ли щеше да е достатъчно, за да промени баланса на състезанието сам.

Covid-19 повлия ли на цифрите на Тръмп?

Според данни от проучване на ABC News / Ipsos , само 35% от американците одобряват начина, по който президентът се е справил с кризата. Тази цифра се покачва сред републиканците, но само до 76%.

За собственото си здраве 72% от анкетираните казват, че г-н Тръмп не е приел "риска от заразяване с вируса достатъчно сериозно", докато същият брой е казал, че не е взел "подходящите предпазни мерки, що се отнася до личното му здраве".

Подобна анкета на Yahoo News / YouGov установи, че около половината от анкетираните вярват, че той би могъл да избегне изобщо заразяването с болестта, ако беше практикувал по-голямо социално дистанциране и носеше маска за лице.

Можем ли да се доверим на анкетите?

Лесно е да се отхвърлят анкетите, като се каже, че са сгрешили през 2016 г. и президентът Тръмп често прави точно това. Но това не е напълно вярно.

Повечето национални социологически проучвания наистина са изпреварили Хилари Клинтън с няколко процентни пункта, но това не означава, че са сгрешили, тъй като тя е спечелила три милиона гласа повече от своят съперник.

Анкетиращите са имали някои проблеми през 2016 г. - по-специално неспособността да представляват правилно избирателите без висше образование - което означава, че предимството на г-н Тръмп в някои ключови щати на бойното поле не е било забелязано до края на състезанието, ако изобщо е било така. Повечето социологически компании са коригирали това сега.

Но тази година има дори по-голяма несигурност от нормално поради пандемията от коронавируса и ефекта, който тя има както върху икономиката, така и върху това как хората ще гласуват през ноември, така че всички анкети трябва да се четат с известен скептицизъм, особено толкова далеч от изборния ден.

Повече от 59 милиона души вече са гласували на изборите в САЩ

В Съединените щати започна последната седмица преди изборите за президент. Двамата кандидати - Доналд Тръмп и Джо Байдън, са в трескава надпревара за привличане на повече избиратели.

Предизборният щаб на Доналд Тръмп поиска от Върховния съд да блокира плана на Северна Каролина да приема бюлетини по пощата до 12 ноември.

Междувременно очакванията за рекордна избирателна активност са на път да се потвърдят и вече близо 60 милиона американци са дали своя вот на ранното гласуване. Тексас остава водещ щат по брой предсрочни гласоподаватели, следват Калифорния, Флорида и Северна Каролина.

#Тръмп #Байдън #Америка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »