Кметът на София сформира медицински експертен съвет за борба с COVID-19

Кметът на София сформира медицински експертен съвет за борба с COVID-19
A A+ A++ A

Кметът на София Йорданка Фандъкова сформира медицински експертен съвет във връзка с ограничаване разпространението на COVID-19. Това съобщиха от пресцентъра Столична община.

В съвета влизат епидемиолози, микробиолози, пулмолози от общинското здравеопазване с опит в работата в условия на пандемия, както и с пациенти с коронавирус. Целта е експертизата на медицинските специалисти да подпомага работата на Софийския оперативен щаб за борба с пандемията от COVID-19.

София се намира трайно в червената зона и расте броя на заразените и хоспитализирани случаи.
Кметът Фандъкова посочи, че е важно да има по-широко медицински обосновано становище и поиска експертното мнение за адекватността на предприетите мерки, както и за необходимостта от допълнителни.
Медиците информираха за работата на общинските лечебни заведения. COVID-отделения има в Първа, Втора и Пета МБАЛ, като броят на болните в момента е общо 70. Специалистите бяха единодушни, че носенето на маски и спазването на дистанция, са адекватни мерки. Те изразиха мнение, че към момента са действащите мерки са достатъчни. Всички медици изразиха подкрепа за засилване на контрола на входа при постъпване в лечебното заведение и последваща диагностика като това може да се извършва чрез бързи антигенни тестове. В общинските болници има създадена организация за извършване на постоянна дезинфекция и спазване на дистанция, посочиха също лекарите.

Експертите препоръчаха преминаването към дистанционно обучение в училище да става на отделни паралелки или отделни училища. Те препоръчаха това да става в паралелки и/или училища, които има над определен процент положителни ученици с COVID-19. Организацията на работата съгласно приетия Алгоритъм за действие при случай на COVID-19 в училище и детските градини се контролира от директорите.

В заседанието взеха участие лекари от общинското здравеопазване като д-р Мая Коцева – епидемиолог, Втора МБАЛ „Шейново“ ЕАД, д-р Стефанка Бобчева – началник Микробиология, ІV МБАЛ София ЕАД, д-р Добринка Иванова – началник Микробиология, ІІ МБАЛ София ЕАД, д-р Георги Филевски – началник Микробиология, УПМБАЛ Св. Йоан Кръстител ЕАД, д-р Росен Маринов – началник Отделение Пневмология и фтизиатрия, V МБАЛ София ЕАД. Участие взеха и заместник-кметът на София Дончо Барбалов и проф. д-р Иво Петров, зам.-председател на Столичен общински съвет и от комисията по здравеопазване към СОС - д-р Антон Койчев, председател на здравната комисия и д-р Веселин Милев.

#Фандъкова #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »