Затягат се мерките срещу COVID-19 в части от страната

Затягат се мерките срещу COVID-19 в части от страната
A A+ A++ A

Затягат се мерките срещу COVID-19 в части от страната.

Във Враца и Русе са спрени плановите операции и плановият прием в болниците. Всички лечебни заведения във Враца подготвят 10% от леглата си за прием на заразени с COVID-19. А Русенският университет преминава в изцяло онлайн обучение. В Хасково остават задължителни маските на пазара, независимо дали има струпване на хора, или не.

От 30 октомври за две седмици ще бъдат затворени нощните заведения във Варна. Културните мероприятия ще се провеждат при 30% капацитет и с дистанция от два метра. Сватбените тържества няма да се отменят, но също ще се провеждат при намален капацитет.

В Перник важи въведеният вечерен час за ресторанти и барове, които могат да работят само до 22:00 часа.

Седмици наред област Благоевград е сред най-засегнатите от коронавируса, а заради големия брой заразени здравният министър Костадин Ангелов препоръча да се избягват пътуванията там.

Затварят нощните заведения и забраняват масовите мероприятия в Русе. Сватби и частни тържества ще могат да се организират с не повече от 30 гости. Решението на областния оперативен щаб е заради рязкото повишаване на случаите на заразени с ковид-инфекция. Русенски регион вече е в червената зона, като статистиката показва 149 инфектирани на 10 хиляди души. От днес Русенският университет премина изцяло на дистанционно обучение. Решението как да се води учебния процес, всяко училище ще взема самостоятелно. По-строгите мерки влизат в сила от 28 октомври и ще важат до 8 ноември.

Остават затворени нощните заведения в София, Благоевград, Габрово, Шумен и Сливен.

В община Мездра се прекратяват всички лични събития, културни и спортни мероприятия на закрито. Въвежда се режим за вход и изход на пазарите. Вече ще има и вечерен час за заведения до 22 часа. Празненствата на открито могат да се провеждат при спазване на дистанция между хората от метър и половина и задължително носене на маски.

В Мездра и във Враца са преустановени всякакви спортни и културни прояви на открито. Преустановена е и дейността на пенсионерските клубове.

В Перник важи въведеният вечерен час за ресторанти и барове, които могат да работят само до 22:00 часа.

Във Велико Търново заболяемостта от COVID-19 значително е увеличена, което налага въвеждане на допълнителни противоепидемични и ограничителни мерки. Областта преминава от жълтата в оранжевата зона на заболеваемост.

Там е отчетена 14-дневна заболяемост от 83,84 на 100 хил. души население спрямо 33,96 на 100 хил. души население за предходния период от 28.09. до 11.10.2020 г. Заради това със заповед на директора на РЗИ – Велико Търново на лечебните заведения за болнична медицинска помощ на територията на областта е разпоредено преустановяване на плановата оперативна дейност и е определен задължителен брой легла за лечение на пациенти с COVID-19, не по-малко от 5% от общия брой легла на всяко лечебно заведение за болнична помощ и Комплексния онкологичен център.

Съгласно заповедта броят на леглата за лечение на пациенти с COVID-19 се увеличава на 122 легла.

 

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »