Шефът на кабинета на Тръмп призна: САЩ не може да контролира пандемията

Шефът на кабинета на Тръмп призна: САЩ не може да контролира пандемията
A A+ A++ A

Старши помощникът на президента Доналд Тръмп призна, че САЩ "няма контрол над пандемията".

Вместо това началникът на кабинета на Белия дом Марк Медоус заяви, че Covid-19 може да бъде победен само от неща като ваксини и лекарство.

Неговите забележки идват, след като случаите на коронавирус се увеличиха в САЩ, девет дни преди президентските избори.

Демократичният претендент за президент Джо Байдън заяви, че Белият дом развява "бялото знаме на поражението".

Той добави, че коментарите на г-н Медоус показват, че администрацията на Тръмп "се е отказала от основния си дълг да защитава американския народ".

В интервю за CNN г-н Медоус заяви, че контролът върху вируса не е реалистична цел, защото "той е заразен точно колкото грип".

Около 225 000 американци са починали от началото на пандемията, най-високата цифра от всички държави.

САЩ регистрираха 83 718 нови случая на Covid-19 в събота, според университета "Джон Хопкинс", малко по-малко от рекордните 83 757, съобщени в петък. Преди това най-голям брой регистрирани инфекции за един ден е 77 362 на 16 юли

Тръмп, който проведе кампания в Северна Каролина, Охайо и Уисконсин в събота, трябва да се появи на два митинга в Пенсилвания в понеделник, преди да се отправи към Мичиган, Уисконсин и Небраска във вторник

Вицепрезидентът Майк Пенс продължи кампанията си, въпреки че беше в тесен контакт с Марк Шорт, негов началник на кабинета, който се оказа положително за Covid-19.

Пенс и съпругата му са получили отрицателни резултати в неделя, съобщиха от офиса му.

В медиите се казва, че съветникът на Пенс Марти Обст и поне още двама служители също са положителни. Случаите повдигнаха нови въпроси относно защитата от Covid-19 на Белия дом, три седмици след като президентът Тръмп беше приет в болница с вируса.

Междувременно Джо Байдън се очаква да остане в родния си щат Делауеър в понеделник. 

Обръщайки се към поддръжниците си в Ню Хемпшир в неделя, президентът Тръмп повтори твърдението си, че САЩ се движат сравнително добре в пандемията, въпреки регистрирания рекорден брой инфекции и нарастването на приема в болница.

"Приближаваме се, заобикаляме завоя, имаме ваксините, имаме всичко. Дори и без ваксините, ние заобикаляме завоя", каза президентът на привържениците си, много от тях не носеха маски за лице и не спазваха социално дистанциране.

Все още никоя ваксина не е завършила клинични изпитвания.

В интервю за 60-минутната програма на CBS, излъчено в неделя, г-н Байдън каза, че президентът Тръмп все още има шанс да спечели изборите, въпреки че президентът го изостава средно с осем точки в националните анкети.

Той също така обвини президента, че се опитва да делегитимира изборите, като постави под съмнение целостта на бюлетините за изпращане по пощата.

През последните дни г-н Тръмп прехвърча между ключови щатове. Преднината на Байдън е много малка в няколко от тези щати, които буквално ще решат изборите.

Как влияе коронавирусът на изборите?

Избухването на коронавирус в Америка се превърна в ключово политическо бойно поле преди изборите на 3 ноември и допринесе за нарастване на хората,които ще гласуват по пощата.

Вече са подадени около 59 милиона бюлетини, рекордна цифра, до голяма степен стимулирана от пандемията.

Говорейки пред Би Би Си в неделя, най-добрият американски експерт по инфекциозни болести д-р Антъни Фаучи каза, че ваксина Covid-19 може да се предлага в САЩ преди края на годината, ако се окаже, че е "безопасна и ефективна", но че първите дози ще отидат при хората по приоритет.

Той каза, че ще отнеме "няколко месеца", преди ваксината да бъде по-широко достъпна.

#САЩ #Тръмп #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »