Как учат децата в условия на пандемия в някои от най-бедните държави

Как учат децата в условия на пандемия в някои от най-бедните държави
A A+ A++ A

Цяло поколение видя как образованието му се прекъсва.

В разгара на пандемията през април, приблизително 91% от учениците по света, в повече от 194 страни са били извън училище. Това е причинило неизмерими смущения в живота, обучението и благосъстоянието на децата по целия свят.  

УНИЦЕФ работи съвместно с правителствата и училищата, за да задържат децата, особено най-маргинализираните, да учат и не просто да отворят отново училищата, а да отворят по-добри училища. 

Тъй като вратите на училищата се отварят отново в някои страни, мерки като станции за миене на ръце, физическо дистанциране, носене на маски и проверки на температурата се включват в училищния живот. Ето бегъл поглед върху това как изглежда връщането в училище за учениците в някой държави.

Камбоджа

Децата започнаха да се връщат в училищата на 7 септември, носещи маски, спазвайки физическо дистанциране и следвайки безопасни практики.


УНИЦЕФ работи с Министерството на образованието, младежта и спорта на Камбоджа, за да даде възможност на училищата да се отворят безопасно. Това започна с разработването на насоки за повторно отваряне, основани на най-добрите световни практики и осигуряване на основни хигиенни консумативи. 

След повторното отваряне на училищата, УНИЦЕФ разпространи 6 195 дезинфектанта за ръце, 72 725 сапуна и 801 термометъра сред 417 училища и 290 772 ученици в шест провинции.

 

Демократична република Конго

На 10 август училища в Демократична република Конго отвориха отново, за да позволят на студентите от последната година да се явят на изпити.

Чрез инициативата „Маски, направени в ДРК“, УНИЦЕФ възложи на партньорски организации да произвеждат на място защитни маски за многократна употреба. Към 12 август са произведени 950 455 маски и 760 766 маски, разпределени в най-необлагодетелстваните общности в провинциите, най-засегнати от COVID-19. Още 423 000 маски трябваше да бъдат раздадени на учителите в началните и средните училища.

 

Джорджия

Въпреки физическото дистанциране и редовните проверки на температурата, в първия учебен ден в град Сагарехо имало настроение празнично настроение и облекчение сред децата, учителите и родителите.

Новата академична година започна на 15 септември в Грузия. УНИЦЕФ и други партньори подкрепят Министерството на образованието за по-безопасното отваряне на училищата, включително разработването на подходящи за деца плакати за превантивни мерки за COVID-19, които да се използват в предучилищните и началните училища.

 

Гана

Ученици в Гана с маски за лице в училище.

УНИЦЕФ подкрепи Министерството на образованието да разработи мерки за безопасност при отварянето на училищата. Като част от усилията на правителството да гарантира, че образованието продължава, на учениците от последната година беше позволено да се върнат в училище, за да пишат изпитите си.

Студентите са снабдени с маски, които помагат за ограничаване на разпространението на вируса и практикуват физическо дистанциране, докато са в час. Училищата в цялата страна са оборудвани с уреди за миене на ръце и безконтактни термометри.

 

Йордания

 Училищата отвориха врати в Йордания от 31 август за първи път от затварянето през март поради мерките за превенция на COVID-19.


УНИЦЕФ подкрепя кампанията на Министерството на образованието „ Безопасно връщане на училище“, в рамките на която училищата осигуряват предприемането на всички необходими мерки за безопасност, включително физическо дистанциране и повишени хигиенни мерки и осведоменост. Учениците също се връщат в училище на ротационен принцип - прекарват половината седмица в училище, а останалите у дома с дистанционно обучение.

 

Лаосска народнодемократична република

На 18 май Lycée de Vientiane, държавно училище във Виентян, столицата на Лаосската народна република, посрещна над 900 свои ученици.

След двумесечно затваряне на училища в Лаосската народна република и без съобщения за нови случаи в рамките на един месец, Министерството на образованието издаде насоки за безопасни училища за фазово отваряне на училищата.

УНИЦЕФ подкрепи Министерството на образованието за разработване на план за отговор на COVID-19 и участва в кампания за връщане към училище, насочена към родители, учители и ученици. Като част от кампанията бяха разпространени плакати във всички училища в страната, както и съобщения в дигитални и традиционни медии.

 

Мавритания

Учениците посещават часове в училището Bekar O Soueid Ahmed, южно от столицата Нуакшот. След няколко месеца закриване на училище, учениците в Мавритания се върнаха в класните стаи в началото на септември.


Сред предпазните мерки, въведени от Министерството на здравеопазването, са системното измиване на ръцете и носенето на маски от учители и деца над 11-годишна възраст. Преподавателите също се насърчават да ограничат броя на учениците на маса.

УНИЦЕФ подпомага училищата, като осигурява станции за миене на ръце, разположени на входовете. Към 19 август УНИЦЕФ е помогнал за оборудването на 563 станции за миене на ръце и е предоставил сапун и белина за 205 училища.

 

Монголия

Училищата и детските градини в Монголия отвориха врати на 1 септември с мерки за превенция и предпазни мерки, включително ограничения за броя на децата във всяка класна стая до не повече от 20 ученици и комбинирано обучение (както онлайн, така и в класната стая) за училища в определени райони. 

От 14 септември УНИЦЕФ достави инфрачервени термометри на всички държавни училища и детски градини в столичния квартал Баланзурх Улан Батор и планира да обхване училища и детски градини в провинциите Баянхонгор, Гоби-Алтай и Завхан.

 

Шри Ланка

Училищата бяха отворени на 6 юли за някои класове, след като бяха затворени от март.

Като част от текущата работа по реагиране на COVID-19 за училища в Шри Ланка, УНИЦЕФ подкрепя правителството в разработването на безопасни училищни операции, насърчаване на хигиенните практики и чрез предоставяне на експертни познания в областта на здравето, храненето, образованието, защитата на децата, социалната политика и комуникации.

На 19 август УНИЦЕФ стана част от нова национална медийна кампания с молба към децата и родителите да следват седем нови и основни „урока“, за да ограничат риска и разпространението на коронавируса.

 

#пандемия #училище

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"