Манолова: Харчи се богато за близките до властта фирми, а до обикновените хора не стига нищо

Манолова: Харчи се богато за близките до властта фирми, а до обикновените хора не стига нищо
Изправи се.БГ
A A+ A++ A

Харчи се богато за близките до властта фирми, а до обикновените хора не стига нищо. Вместо основната цел да е подкрепа на малките и средни бизнеси и обикновените хора, се готви актуализация на бюджета за пътища и магистрали, в т.ч. и такива, които да се строят от следващи правителства. 

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пред медиите във Видин, където днес откри офис на организацията.
 
Правителството всява паника и ужас, което се дължи на неадекватната организация на здравната система. Няма PCR тестове при личните лекари, чакат ги вече втори месец. Хората не могат да си позволят разход от близо 500 лв. за домакинство, заради което не се изследват, а така заразата се разпространява. Видин няма лабораторията за PCR тестове, а масово в цялата страна хората съобщават, че няма противогрипна ваксина, допълни Манолова. 

Тя призова за незабавна организация за безплатни PCR тестове за всички български граждани, които се нуждаят и каза, че липсата на специалисти, в това число лекари, медицински сестри, е личен провал след 11-годишно управление на Бойко Борисов и ГЕРБ.

Манолова посочи, че заповедите на Министерството на здравеопазването са незаконни от гледна точка на Закона за здравното осигуряване и Закона за лечебните заведения, където формулировки като "нови COVID зони" изобщо няма. Тя допълни, че дори по отношение на законодателната уредба ГЕРБ не са си свършили работата от началото на пандемията досега.

Председателят на „Изправи се.БГ“ подчерта, че основният проблем на хората са ниските доходи, като в Северозапада това е най-силно изразено. 

Повишаването на доходите е основен приоритет на „Изправи се.БГ“ - 1000 лв. минимален месечен доход за работещ човек чрез гъвкаво работно време и справедлива минимална почасова ставка и преизчисляване на всички пенсии на база осигурителен доход от 2017-2018 г., заяви Манолова и даде за пример Румъния, с която България имаше равни показатели през 2007 г., на няколко пъти драстично увеличи пенсиите и минималната работна заплата, но това не "счупи" държавата.

Относно невзетите заплати на работниците от фирма Титан - Видин, Манолова заяви, че са запорирани няколко имота и един самолет на фирмата.

Ако не изплати задълженията на хората, отново ще преминем към процедура по обявяване в несъстоятелност на фирмата Титан-Видин. Или да си платят, или да оставят да им се продадат имотите, или процедура по несъстоятелност, каза тя.



#Мая Манолова #правителство #фирми #харчове #българи #доходи #работещи #повишаване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »