Пандемията по света - мерките се затягат

Пандемията по света - мерките се затягат
A A+ A++ A

Турция обмисля да възстанови някои от ограничителните мерки с цел спиране на нарастващите случаи на коронавирус. Те ще включват заповеди за оставане в къщи за по-млади и възрастни хора или дори блокиране през почивните дни.

Всички мерки ще бъдат съобразени с изискването да не се пречи на икономическото възстановяване, заяви високопоставен служител, цитиран от „Гардиън”.

Според неговите твърдения, общият брой на случаите на COVID-19 е около пет пъти повече от официално обявените.

Министърът на здравеопазването Фахретин Коча предупреди за увеличаването на броя на заразените и призова гражданите да спазват въведените правила за социално дистанциране и носене на маски. Той припомни, че нарушителите ще бъдат глобявани, отбелязва БГНЕС.

В разговор с агенция „Ройтерс” високопоставеният служител е обяснил, че новите мерки може да бъдат наложени след наблюдение върху процеса в продължение на няколко седмици. Картината ще стане по-ясна след оценка на въздействието на отворените частично училища по-рано този месец.

Министерството на здравеопазването промени формулировката в ежедневните си доклади от „случаи“ на „пациенти“, а министърът подчерта, че статистиката на броя заразени включва само симптоматичнити случаи.

Чехия с частично блокиране заради коронавируса

Чешкото правителство заяви, че ще ограничи движението и ще затвори магазините и предоставянето на услуги, за да се справи с големия ръст на случаи от COVID-19.

„Правителството ще ограничи движението и контактите с други хора, с изключение на пътуванията до работа, пазаруване и посещения при лекар”, заяви министърът на здравеопазването Роман Примула, цитиран от АФП и БГНЕС.

Той добави, че от четвъртък сутринта до ноември ще бъдат затворени и всички търговски обекти с изключение на хранителни магазини, дрогериите и аптеките. 

Скок на смъртните случаи в Русия 

Броят на смъртните случаи от коронавирус в Русия на ден се е увеличил с 317 срещу 269 ден по-рано. Това е максимумът за цялата пандемия, става ясно от данните на федералния оперативен щаб за борба с новата инфекция.

Общо 24 952 души са починали поради коронавируса.

През деня 63 пациенти починаха в Москва, 49 - в Санкт Петербург, 13 - в Ростовска област, 11 - в Московска област, 10 - в Свердловска област, отбелязва изданието.

Полша с нов антирекорд и повече ограничения

Полша ще обяви утре нови ограничения, след като за по-малко от три седмици коронавирусните инфекции са се удвоили. Мерките може да включат и преминаване на някои ученици от началното училище към дистанционно обучение.

Днес страната отчете дневен рекорд от 10 040 нови случая, с което общият брой на заразените достигна 200 000. Долната камара на парламента проведе извънредна сесия, за да обсъди законопроект за подпомагане на претоварената здравна система.

В изказването си пред парламента премиерът Матеуш Моравецки призова да бъдат оставени настрани отричащите мерките и онези, които настояват за пълно блокиране, а да се поеме по средния път, който е най-безопасен, предаде „Ройтерс” и БГНЕС.

Той обеща правителството да подпомогне здравната система и даде възможност за дистанционно обучение на някои ученици от началното училище.

#коронавирус #пандемия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »