Ако все още мислите, че носенето на маски е ненужно, ето защо грешите (ВИДЕО)

Ако все още мислите, че носенето на маски е ненужно, ето защо грешите (ВИДЕО)
A A+ A++ A

Както Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), така и Световната здравна организация сега препоръчват маски от плат за широката общественост, но по-рано по време на пандемията и двете организации препоръчаха точно обратното. Тези променящи се насоки може би са породили объркване сред обществеността относно ползата от маските.

Но здравните експерти казват, че доказателствата са ясни, че маските могат да помогнат за предотвратяване на разпространението на COVID-19 и че колкото повече хора носят маски, толкова по-добре.

Епидемиолога от Университета в Сан Франциско Джордж Ръдърфорд и специалиста по инфекциозни болести Питър Чин-Хонг , д-р, за обратното действие на CDC относно носенето на маски, актуалната наука за това как работят маските и какво да се има предвид при избора на маска.

Защо CDC промени своите насоки за носене на маски?
Оригиналните CDC указания отчасти се основават на това, което се смяташе за ниско разпространение на болестта по-рано в пандемията, каза Чин-Хонг.

Ръдърфорд беше по-откровен. Легитимната загриженост, че ограниченото предлагане на хирургически маски и респиратори N95 трябва да бъде запазено за здравните работници, не би трябвало да предотвратява по-нюансираните съобщения за ползите от маскирането. „Трябваше да кажем на хората да носят платнени маски веднага“, каза той.

Друг фактор „е, че в културно отношение САЩ не бяха наистина подготвени да носят маски“, за разлика от някои страни в Азия, където тази практика е по-разпространена, каза Чин-Хонг. Дори сега някои американци решават да игнорират насоките на CDC и отказват да носят маски.

Това, което най-накрая може да убеди CDC да промени насоките си в полза на маските, са нарастващото разпространение на заболяването и по-ясното разбиране, че са възможни както пресимптомно, така и асимптоматично предаване - дори често. Проучванията са установили, че вирусният товар достига пикове в дните преди започване на симптомите и че говоренето е достатъчно, за да се изхвърлят капчиците, носещи вируси.

„Мисля, че най-голямото нещо с COVID, което оформя всички тези насоки за маските, е, че не можем да разберем кой е заразен“, каза Чин-Хонг. „Не можеш да гледаш в тълпа и да казваш, о, този човек трябва да носи маска. Има много асимптоматични инфекции, така че всеки трябва да носи маска. "

Какви доказателства имаме, че носенето на маска е ефективно за предотвратяване на COVID-19?
Има няколко направления на доказателства в подкрепа на ефикасността на маските.

Една категория доказателства идват от лабораторни изследвания на дихателни капчици и способността на различни маски да ги блокират. Експеримент с използване на високоскоростно видео установи, че при произнасянето на проста фраза се генерират стотици капчици с размери от 20 до 500 микрометра, но че почти всички тези капчици са блокирани, когато устата е покрита с влажна кърпа. Друго проучване на хора, които са имали грип или обикновена настинка, установява, че носенето на хирургическа маска значително намалява количеството на тези респираторни вируси, отделяни в капчици и аерозоли.

Но най-силните доказателства в полза на маските идват от изследвания на реални сценарии. „Най-важното нещо са епидемиологичните данни“, каза Ръдърфорд. Тъй като би било неетично да се възлага на хората да не носят маска по време на пандемия, епидемиологичните доказателства идват от така наречените „експерименти с природата“.

Неотдавнашно проучване, публикувано в Health Affairs , например, сравнява скоростта на растеж на COVID-19 преди и след задължително носене на маска в 15 щата и окръг Колумбия. Той установи, че  маски водят до забавяне на ежедневния темп на растеж на COVID-19, който с времето става по-очевиден. Първите пет дни след дневният темп на растеж се забави с 0,9 процентни пункта в сравнение с петте дни преди това; на три седмици дневният темп на растеж се е забавил с 2 процентни пункта.

Друго проучване разглежда смъртните случаи от коронавирус в 198 страни и установява, че тези с културни норми или правителствени политики, благоприятстващи носенето на маски, имат по-ниска смъртност.

Два убедителни доклада също така показват, че маските могат да предотвратят предаването при сценарии с висок риск, каза Чин-Хонг и Ръдърфорд. В един от случаите мъж лети от Китай до Торонто и впоследствие е с положителен тест за COVID-19. Той имаше суха кашлица и носеше маска по време на полета и всичките 25 най-близки до него по време на полета тестове бяха отрицателни за COVID-19. В друг случай в края на май двама фризьори в Мисури имаха тесен контакт със 140 клиенти, докато бяха болни от COVID-19. Всички носеха маска и никой от клиентите не получи положителен резултат.

Защитават ли маските хората, които ги носят, или хората около тях?
„Мисля, че има достатъчно доказателства, за да се каже, че най-добрата полза е за хората, които имат COVID-19, за да ги предпазят от даването на COVID-19 на други хора, но все пак ще получите полза от носенето на маска, ако не няма COVID-19 “, каза Чин-Хонг.

Маските могат да бъдат по-ефективни като „контрол на източника“, тъй като могат да попречат на по-големите  капчици да се изпарят в по-малки капчици, които могат да пътуват по-далеч.

Друг фактор, който трябва да запомните, отбеляза Ръдърфорд, е, че все още можете да хванете вируса през мембраните в очите си, рискът, който маските не елиминира.

Колко хора трябва да носят маски, за да намалят предаването от общността?
„Това, което искате, е 100 процента от хората да носят маски, но ще се задоволите с 80 процента“, каза Ръдърфорд. В една симулация изследователите прогнозират, че 80% от населението, носещо маски, ще направи повече за намаляване на разпространението на COVID-19, отколкото строго заключване.

Последната прогноза на Института за здравни показатели и оценки предполага, че до 1 октомври могат да бъдат избегнати 33 000 смъртни случая, ако 95 процента от хората носят маски на публични места.

Дори и да живеете в общност, където малко хора носят маски, пак ще намалите собствените си шансове за заразяване с вируса, носейки такава, казаха Чин-Хонг и Ръдърфорд.

Има ли значение видът на маската?
Проучванията сравняват различни материали за маски , но за широката общественост най-важното съображение може да бъде удобството. Най-добрата маска е тази, която можете да носите удобно и последователно, каза Чин-Хонг. Респираторите N95 са необходими само в медицински ситуации като интубация. Хирургическите маски обикновено са по-защитни от маските от плат и някои хора ги намират за по-леки и по-удобни за носене.

Изводът е, че всяка маска, която покрива носа и устата, ще бъде от полза.

„Концепцията е по-скоро намаляване на риска, отколкото абсолютна превенция“, каза Чин-Хонг. Никой не приема лекарства за холестерол, защото ще предотврати сърдечен удар 100 процента от времето, но вие значително намалявате риска си. "

И Ръдърфорд, и Чин-Хонг предупредиха, че маски N95 с клапани (често използвани в строителството за предотвратяване на вдишването на прах), не предпазват хората около вас. Тези еднопосочни клапани се затварят, когато ползвателят вдиша, но се отварят, когато ползвателят издиша, позволявайки на нефилтрирания въздух и капчиците да излязат. Чин-Хонг каза, че всеки, който носи клапна маска, ще трябва да носи хирургическа или платнена маска върху нея. "Като алтернатива, просто носете маска без клапан", каза той.

Сан Франциско уточни, че маските с клапани не отговарят на реда за покриване на лицето на града .

Ако практикуваме социално дистанциране, все още ли трябва да носим маски?
Няколко са важните условия: маска, измиване на ръцете и наблюдение на разстоянието.

„Но от трите най-важното е да носите маска“, каза той. В сравнение с носенето на маска, почистването на iPhone или избърсването на хранителните стоки са „просто разсейващи фактори“. Има малко доказателства, че фомитите (замърсени повърхности) са основен източник на предаване, докато има много доказателства за предаване чрез вдишани капчици, каза Чин-Хонг.

„Винаги трябва да носите маски и социална дистанция“, каза Ръдърфорд. „Бих се колебал да се опитам да го разбера. Но да, мисля, че носенето на маска е по-важно. "

#коронавирус #маска

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »