Вицепремиерът Дончев: Парите от ЕС за България никак не са сигурни

Вицепремиерът Дончев: Парите от ЕС за България никак не са сигурни
A A+ A++ A

Парите от Европа не може да са 100% сигурни. България съвсем скоро трябва да представи национален план, който да бъде одобрен. Това заяви пред Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев.

Той подчерта, че позицията на страната ни винаги е била, че европейските пари трябва да се ползват при спазване върховенството на закона.

Целият пакет от безвъзмездни пари от ЕС заради коронакризата са около 26 млрд евро, съобщи Дончев и добави, че може да вземем като заем около 4,5 млрд. евро. Той пресметна, че България трябва да защити 1,2 млрд. евро по Фонда за справедлив преход и 6,2 млрд. евро по Фонда за възстановяване и устойчивост.

Вицепремиерът съобщи, че 4,5 млрд. могат да дойдат за енергийна ефективност. До 2025 година не трябва да остане нито една детска градина, нито едно училище без мерки за енергийна ефективност и тук не говоря само за саниране, заяви Дончев и подчерта, че програмата за саниране на жилищни сгради ще продължи.

Програмата за енергийна ефективност ще бъде рестартирана, но по нови правила – самоучастие и възможност за кандидатства за слънчеви панели, батерии по покривите, което по думите на Дончев е уникална възможност, която не се възползва.

Заразата е тук, държавниците трябва да дават пример

Във времена на обществена нестабилност има всякакви рискове. Нито една от епидемичните мерки не са измислени просто от политиците – те са предложени от експертите, от учените. В крайна сметка от консенсуса, който има между експертите, маските помагат, каза още Томислав Дончев по повод очакваната днес заповед на здравния министър, с която маските на открито отново ще станат задължителни с оглед на покачващите се случаи на COVID-19 у нас.

Дончев взе отношение и по повод скандала от вчера с президента Румен Радев и прекратената му визита в Естония, като категорично отхвърли твърденията за налагане на политическа карантина на държавния глава.

Не разбирам как кабинетът може да лиши Радев от една вечеря в Естония, посочи Дончев и предположи, че президентът е бил уведомен от РЗИ, че е бил контактен с COVID-положителен преди заминаването си за Талин.

Заразата е тук. Всички трябва да бъдем отговорни, а лицата, които са във фокуса на прожекторите – отговорни и да дават пример, заяви Томислав Дончев по темата.

#Томислав Дончев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »