Видове маски срещу К-19: Коя да изберем?

Видове маски срещу К-19: Коя да изберем?
A A+ A++ A

Каква маска се препоръчва, за да се предотврати предаването на COVID-19?

Препоръчват се маски от тъкани, за да се предотврати предаването на населението в по-голямата част от населението в обществени зони, особено там, където дистанцирането не е възможно, и в зоните на предаване от общността.

Това може да включва училищната територия в някои ситуации. Маските могат да помогнат за защита на другите, тъй като носителите могат да бъдат заразени преди да се появят симптоми на заболяване.

Когато се използват, маските трябва да се носят, да се грижат и да се изхвърлят правилно.

Маските за лице са лесен начин да помогнете за намаляване на предаването на коронавирус и да спасите живота. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията носенето на маска за лице на обществени места е доказано, че намалява разпространението на COVID-19, тъй като тези, които са преди симптомите, могат да разпространят вируса, преди да проявят симптоми. Някои маски обаче са по-ефективни от други.

Адриан Котън , д-р, ръководител на медицинските операции в Университета по здравеопазване на Лома Линда , разказва как различните видове маски ви защитават, както и как са предназначени да се използват.

Маски от плат:
Маските от плат улавят капчици, които се отделят, когато лицето, носещо маската, киха, кашля или говори. Те намаляват разпространението на вируси, лесно се купуват или правят и могат да се перат и носят отново. Също така е важно ползвателят да избягва да докосва маската си, а ако го направи, да дезинфекцира или измива ръцете си след това. Освен това, ако маска от плат се намокри или замърси, е важно да преминете към чиста. Тези маски не трябва да се споделят.

Хирургични маски:
Хирургическите маски - наричани още медицински маски - са свободно прилепнали и еднократни. Те предпазват носа и устата от контакт с капчици, които могат да носят микроби. Те са направени, за да ви предпазят от спрейове или пръски, които могат да проникнат в носа или устата. Тези маски могат също така да филтрират големи частици във въздуха и могат да гарантират, че капчиците от потребителя не се разпространяват. Тези маски са само за еднократна употреба.

N95 маски:
Маските N95 осигуряват по-висока степен на защита от хирургическата маска или платнена маска, защото могат да филтрират както големи, така и малки частици, когато ползвателят диша. Те се наричат ​​N95 маски, защото са предназначени да блокират 95% от частици или течности, които могат да влязат в контакт с лицето ви. Тези маски обаче не са за обществена употреба и трябва да бъдат запазени за здравни работници и други медицински специалисти. Те също са несъвместими с деца или хора с косми по лицето. Доставчиците на здравни грижи са тествани за тези маски и подобно на хирургическите маски, те са предназначени да бъдат само за еднократна употреба, въпреки че изследователите проучват ефективни начини за почистване на тези маски.

Маски за лице с клапани:
Тези маски могат да улеснят издишването, но докато това се прави, те също издишват микробите си във въздуха около тях. Все повече медицински заведения забраняват използването на маски с клапи. Те вършат добра работа, защитавайки потребителя, но поради еднопосочните клапани не предлагат много защита на хората около него. Ако потребителят е заразен, съзнателно или несъзнателно, те все още могат да разпространяват вируса на другите около тях. Тъй като основната причина да носите маска е да защитавате другите, по-простата маска с филтър може да е по-добър избор.

#коронавирус #маски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"