Кметът на Созопол нареди оградата на хасиендата на Иво Прокопиев да бъде съборена, а строежът на басейн - спрян

Кметът на Созопол нареди оградата на хасиендата на Иво Прокопиев да бъде съборена, а строежът на басейн - спрян
A A+ A++ A

Строежът на басейна в лятната хасиенда на бизнесмена Иво Прокопиев да бъде спрян, а оградата да бъде съборена. Това е разпоредил кметът на Созопол Тихомир Янакиев, става ясно от съобщение на Върховната административна прокуратура, която бе образувала преписка по случая. 

Представители на общината са установили нарушения на разпоредбите от Закона за устройство на територията (ЗУТ) – при строеж на „Открит басейн“ в частен имот в местността Буджака, землището на Созопол, за което има и съставен акт за установяване на административно нарушение.

Въз основа на тези констатации и след проведено административно производство, кметът на Община Созопол е издал заповед за спиране на изпълнението на строителни и монтажни работи на строежа.

Строителството може да продължи само с разрешение на административния орган, издал заповедта, едва след отстраняване на причините, довели до спиране на строежа и представяне на надлежни доказателства за това. Заповедта е връчена на пълномощник на собственика.

От представителите на общината в същия имот е констатирано и наличие на незаконен строеж на плътен зид на масивна ограда с височина два метра, изградена в нарушение на издаденото разрешение за строеж (РС). С друга заповед и след проведена процедура кметът на Созопол нарежда премахване на незаконния строеж над височина на цокъла 0.60 м, колкото предвижда РС. След влизане в сила на заповедта ще се отправи покана до собственика за доброволно изпълнение на премахването, а при липса на такова – ще се пристъпи към принудително такова.

По разпореждане на ВАП през лятото бяха извършени редица проверки от компетентни органи – ДНСК/РДНСК, съответни общини и министерства на незаконни строежи и достъп до плажна ивица по Черноморието. Като резултат се стигна до издаване на редица заповеди за спиране на незаконни строежи и премахване на други в парк „Росенец“, на плажа „Обзор“, а във връзка с открити нарушения, бе внесен протест срещу разрешението за строеж от 10.09.2018г., издадено от главния архитект на Община Созопол за „Алепу вилидж“, както и срещу осем разрешения за строеж от 05.12.2019 г., издадени от главния архитект на община Несебър за „Комплекс „Венид Еко вилидж“ – жилищни сгради и хотел – етапно строителство, 36 броя къщи/къщички, припомнят от прокуратурата.

#Созопол #Иво Прокопиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"