Радев на тридневно посещение в Естония, ще учатва и на срещата на „Три морета“

Радев на тридневно посещение в Естония, ще учатва и на срещата на „Три морета“
Президентство
A A+ A++ A

От днес до 21 октомври държавният глава Румен Радев ще бъде на официално посещение в Естония по покана на своята естонска колега президентът Керсти Калюлайд.

Днес Радев ще участва в срещата на върха на инициативата за регионално сътрудничество „Три морета“. По време на форума българският държавен глава ще приеме домакинството на инициативата от естонската страна.

Инициативата е създадена през 2015 г. и обединява 12 европейски държави, разположени между Адриатическо, Балтийско и Черно море. Целта е чрез съвместни проекти да се насърчи сътрудничеството за инфраструктурна, дигитална и енергийна свързаност, за постигане на устойчивост и икономически растеж. Домакин на срещата на върха в Талин е президентът Керсти Калюлайд, като тази година повечето от държавните глави от страните участнички ще се включат дистанционно. Участие чрез конферентна връзка са потвърдили и президентът на Германия  Франк-Валтер Щайнмайер, държавният секретар на САЩ Майк Помпео, изпълнителният заместник-председател на ЕК Маргрете Вестагер.

По време на форума представителите на държавите ще очертаят напредъка си по инициативата „Три морета“, както и визията си за развитие на регионалната платформа в бъдеще и нейния инвестиционен фонд.

На 20 и 21 октомври ще се състои официално двустранно посещение на българския държавен глава Румен Радев в Естония. На 20 октомври той и  неговата съпруга Десислава Радева ще бъдат посрещнати с официална церемония от президента Керсти Калюлайд и нейния съпруг Георги-Рене Максимовски. Румен Радев и Керсти Калюлайд ще проведат среща на четири очи, както и пленарни разговори между двете делегации. Двамата президенти ще дадат съвместна пресконференция.

В рамките на посещението си в Талин президентът Румен Радев ще се срещне с министър-председателя на Естония Юрий Ратас и председателя на естонския парламент Хен Полуаас.

По време на официалната визита българският държавен глава ще посети и Центъра за върхови постижения за киберотбрана на НАТО, разположен в Талин. Организацията, акредитирана към Алианса, е основана през 2008 г. в подкрепа на страните-членки с експертиза в областта на киберотбраната в сферата на технологиите, стратегиите, операциите.

Румен Радев ще посети и иновативния център „е-Естония“.

#Румен Радев #Естония #"Три морета" #Керсти Калюлайд #официално посещение #председателство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »