“Мирър“: Борис Джонсън се готви за оставка след няколко месеца

“Мирър“: Борис Джонсън се готви за оставка след няколко месеца
БГНЕС
A A+ A++ A

Борис Джонсън планира да подаде оставка като министър-председател следващата пролет, смятат депутатите тори. Те казват, че той се е оплаквал често, че не може да живее със заплата на премиер от 150 402 британски лири годишно. Но иска още шест месеца, за да уреди окончателно Брекзит и да осъществи излизането на Великобритания от пандемията, смятат те.

Твърди се, че той завижда на своята предшественица Тереза Мей, която е спечелила над 1 милион британски лири като лектор, откакто е напуснала поста премиер миналата година. Джонсън смята, че би могъл да печели поне двойно повече от това, пише „Мирър“, предаде БГНЕС.

Малко преди да се нанесе на №10, той е направил 160 000 паунда за един месец от две речи. Платили са му и 23 000 британски лири за месец за обикновена вестникарска колона.

Един от депутатите сподели: „Борис има поне шест деца, някои от които са доста малки. Той трябваше да плати пари и на бившата съпруга Марина Уилър като постановление от развода им.“

Джонсън трябва да се грижи и за бъдещото образование на шестмесечния си син Уилфред. Изпращането му в елитната школа „Итън“ ще струва 42 500 паунда на година.

От останалите бивши премиери Дейвид Камерън печели 120 000 британски лири за реч, а Тони Блеър – 22 милиона британски лири от лекции и консултации.

Сега тече трескава задкулисна дейност за надпревара за позиции за бъдещ премиер.

Очакват се петима претенденти: финансовият министър Риши Сунак, външният министър Доминик Рааб, началникът на кабинета Майкъл Гоув, бившият министър на здравеопазването Джеръми Хънт и бившият министър на отбраната Пени Мордонт.

Фаворитът на букмейкърите е Сунак, тъй като той е дарил 300 милиарда британски лири в брой за COVID-19.

Гоув ще получи подкрепата на главния помощник на Джонсън Доминик Къмингс, който го съветваше, когато беше секретар по образованието.

Като първи секретар и заместник-премиер Рааб има предимството, че свърши доста работа, докато Джонсън беше болен от COVID-19 тази година.

Но и Хънт не е загубил надежда и може да потърси подкрепа сред депутатите в Камарата на общините. 



#Борис Джонсън #оставка #Тереза Мей #лекции #приходи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »