Деница Сачева: Хората под прага на бедност ще получат по 120 лв. за храна

Деница Сачева: Хората под прага на бедност ще получат по 120 лв. за храна
A A+ A++ A

Над 2 млн. пенсионери ще получават надбавки до март. Тези 50 лв. са за лекарства или подсилване на здравната система. С тези думи започна участието си в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" социалният министър Деница Сачева.

"Максималният осигурителен доход трябва да има пенсия 1440 лв., просто ще възстановим справедливост. Между 300 и 1400 ще запазим съотношението от 4,8, което съществува и сега между 250 и 1200 лв.", каза още тя.

"Предложили сме от 1 юли пенсиите да се индексират по швейцарското правило. Предлагаме и ваучери по 120 лв. за хранителни продукти през април. В целият бюджет ще има дефицити, покрити с дългове. Не е вярно, че със заеми ще финансираме детските добавки и пенсиите, имаме средства", сподели Сачева.

 

"Ще освободим 1 млрд. от 60:40, за да финансираме мерките, които предлагаме в момента. Между 300 и 369 лв., тези които са под прага на бедност ще получат по 120 лв., за да покрият разходите си за храна", изрази мнение тя.

"Нашата система за социално подпомагане има достатъчно възможности за подкрепа на уязвимите семейства. За първи път ще има пакети и за новородени в бедни семейства – с памперси, санитарни материали и храна. Деца до 3 г. преговаряме за социално подпомагане", заяви министърът.

"Над 400 000 души ще получат хранителни продукти в зимния сезон. Подоходният критерий решихме да отпадне, защото беше залегнала в прогнозата на нашето министерство. Всички деца в България имат равни права", обясни тя.


Сачева обяви какво увеличение на минималната заплата ще предложи за 2021 г.

"Трябва да продължава да се увеличава пенсионната възраст и да изсветляваме осигуровките, да се осигуряват на реалните пари, които получават. ДДС е спасило голяма част от сектора на заведенията от фалити", допълни гостът.

"Има желание за намаляване на ДДС на доставките на храни. 800 лв. стана минималния осигурителен доход в този бранш, почти 1/3 от работещите в този сектор, работят на светло, намалиха се и възможностите за фалити и масови уволнения", завърши Деница Сачева.

 

#Сачева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"