Борисов заръча намаляване на карантината на 10 дни

Борисов заръча намаляване на карантината на 10 дни
МС
A A+ A++ A

От Брюксел премиерът Бойко Борисов обяви, че карантината в България ще бъде намалена на 10 дни и вече е дал съответните нареждания тази сутрин на здравния и образователния министър. Основният мотив на премиера е да не се нанасят повече щети върху психичното здраве на хората, съобщи БНТ.

"Децата трябва да ходят на училище. Да намалят карантината на 10 дни, спазване на дистанция, в момента тестват колкото искат, с колкото искат тестове. Просто на ден държавата харчи над 120 000 лева за тестове", каза Бойко Борисов.

Че се обмисля намаляване на броя дни за карантина от 14 на 10 у нас съобщи доцент Кунчев още миналата седмица.

"Защото първите 4-5 страни в Европа вече минаха на 10-дневна. А някои страни минаха на 7-дневна. Има достатъчно доказателства, човек може да дава положителна проба месеци наред, но той няма да е заразен. Не е едно и също положителен и заразен", обясни доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор.

Днес премиерът Борисов подчерта отново, че само ако у нас се спазват стриктно изискванията за носене на маски, дистанция и дезинфекции, няма да се налага да се предприемат други мерки.

Поиска и стриктен контрол на разпореденото от здравното министерство, както и препоръки към хората да не пътуват там, където има пик на заболели от COVID-19.

"Всеки един българин да знае, че пазейки него, пази и този до него, икономиката, бизнеса и туризма. Не трябва да съсипваме поколенията. За едно дете отделянето от учителите и другарчетата не е добре", каза Борисов.

Като много важна цел за страните-членки на евросъюза премиерът определи бъдещата ваксина да се разпределя прозрачно и да е на достъпна цена за всички граждани от ЕС.

Бойко Борисов изрази обаче съжаление, че една по една компаниите спират тестовете на ваксините, защото вирусът мутира много.

#Бойко Борисов #карантина #намаляване #мерки #спазване #икономика #ученици

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"