Мангъров: Маските са ефективни, колкото червения конец против уроки

Мангъров: Маските са ефективни, колкото червения конец против уроки
A A+ A++ A

Поради зачестилите проверки и налагани санкции заради не носене на маски у нас, потърсих мнението на експерта по инфекциозни болести доц.д-р Атанас Мангъров. Има ли полза от носенето на тези предпазни средства, как те стопират или пък пропускат вируса, пречат ли на дишането ни и как се движи заразата в горните дихателни пътища - на тези и др. въпроси търся отговори от професионалиста, пише Новини.бг

"Не ви ли е странно, че до края на март т.г. СЗО и редица други престижни медицински организации, центрове, институти от ранга на "Р.Кох" твърдяха, че няма никаква практическа медицинска полза от носенето маските! Освен, разбира се, от онези, които са болни или се грижат за заразени. За всички останали, ползването на маски е под въпрос. От април насам обаче палачинката се обърна и всички взеха да припяват колко "велико и полезно" изобретение са маските. У нас носенето им дори бе заложено в закон.

Носенето на маски не е ефективно,

защото тъканта, от която са направени е твърде едра и не може да спре микроаерозолните частици. Пълни глупости са твърденията, че тъканта на маските може да спре свободното движение на тези микрочастици. Освен това маските не са херметически уплътнени и отстрани минават свободно частиците, за които говорим. При самият говор наслоенията в горните дихателни пътища се раздробяват на много дребни частици. Най-ясната аналогия, която мога да направя е, все едно някой в стаята да пуши, а вие да си сложите маска и да смятате, че не вдишвате дима от цигарата. Разликата е, че дима се вижда, а микроаерозолните частици не се виждат. Газът, който вдишваме, върви по пътя на най-малкото съпротивление и влиза през неуплътнените участъци между маската и нашата кожа.

Ако маските бяха универсално средство, то защо са ваксините

срещу морбили, варицела и т.н.?! Ако някой не вярва, то вкарайте здрав човек при заразени само с маска да видим какъв ще е резултатът. Просто маските задържат най-едрите частици от слюнката, които отделяме и които се виждат. Но микроаерозолните частици, които насищат въздуха в едно помещение, пълно с хора, не могат да се спрат и ограничат. Маските създават едно измамно чувство за сигурност, каквото всъщност не съществува. Те усложняват нашето дишане, тъй като затрудняват съпротивлението на въздушната струя. Затова и децата, и възрастните не ги понасят и постоянно ги махат. Маските увеличават и мъртвия обем от въздух в нашите дихателни органи. Също така има проучване, което показва, че носенето на домашно направени маски, е три пъти по-вредно, отколкото да не носиш никакви. Нужно е също маските да се сменят на всеки два часа. Да носиш една маска цял ден, е равносилно на това да не си сменяш долното бельо две седмици/извинете за сравнението, но истината е такава/. При издишване на въздух, той се кондензира в маската, и цялата микробна флора от носоглътката се набива в маската, после се разпрашава и човек вдишва отново и те стигат чак до дихателните органи...

Няма никакви стандарти за направата на маски

те се изработват напълно произволно. Това е несериозно и имагинерно, защото разни тарикати взеха да ги правят от чорапогащи и всякакви тъкани. Затова аз смятам, че внедряването на това задължение не е от загриженост да ни предпазят, а за налагане на воля и печалбарство. Все едно да си вържеш на ръката червен конец против уроки и да вярваш, че той те пази от вируса. В Швеция например никога не са налагали силом носенето на маски. Но пък у нас, който смята, че такъв парцал ще го предпази от заразата, може да си слага и по два - един върху друг за по-сигурно.

#Мангъров #маски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »