БСП с искане и 5 аргумента Караянчева да си ходи

БСП с искане и 5 аргумента Караянчева да си ходи
БСП
A A+ A++ A

Внасяме искане за оставката на председателя на парламента Цвета Караянчева, обяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова, цитирана от БГНЕС.

В декларация от името на групата Нинова подчерта, че искането председателят да бъде отстранена от поста е мотивирано с 5 аргумента.

„Първият – непознаване на Конституцията на Република България и погазване на Правилника за работа на Народното събрание, който по силата на решение на Конституционния съд е със силата на закон. Второ – поставяне на законодателната власт в подчинение на изпълнителната и превръщане на Народното събрание в придатък към волята на един човек, премиера Борисов. Трето – грубо погазване на правилата на законодателния процес и влошено качество на законите. Четвърто – незачитане на принципите на прозрачност и публичност в работата на парламента и пето – думи, оценки и поведение, рушащи авторитета на институцията“, заяви Корнелия Нинова пред депутатите.

Лидерът левицата даде и няколко примера, които, според нея, доказват основанието на критиките, посочени в тези пет точки. Според нея, още в първите минути на встъпването си в длъжност Караянчева е показала непознаване на основния закон като е заявила, че депутатите представляват определени райони и избиратели, а в конституцията е записано, че представляват целия народ.

„Г-жа Караянчева системно възпрепятства изслушвания и участия на министър-председателя Бойко Борисов в парламента, като връща питанията и въпросите към него без основания“, продължи с критиките лидерът на БСП. Нинова припомни още, че премиерът вече цяла година не е присъствал на парламентарен контрол и попита дали някой е депутатите познава подобна практика в законодателен орган на друга европейска държава.

„Няма го на промени в кабинета, на актуализация на бюджет, на приемане на бюджет, на изключително важни въпроси“, допълни още Корнелия Нинова.

Според нея председателят Цвета Караянчева възпрепятства и нормалния ход на законодателния процес, недопускайки за разглеждане в пленарната зала предложенията на опозицията.

Сред много примери Нинова посочи и изтеклият в публичното пространство запис, на който глас, силно наподобяващ този на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов отправя обиди към Цвета Караянчева. „Заради достойнството на българските жени, освободете поста!“, призова още от парламентарната трибуна лидерът на БСП. 



#БСП #оставка #искане #Цвета Караянчева #декларация #аргументи #Корнелия Нинова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »