Над 52 хил. работещи са прехвърлили в НОИ парите си от частните фондове

Над 52 хил. работещи са прехвърлили в НОИ парите си от частните фондове
НОИ
A A+ A++ A

Над 52 хиляди души към момента са поискали да прехвърлят парите си от универсалните пенсионни фондове към Държавното обществено осигуряване, съобщи БНР. Над 20 хиляди от тях вече са пенсионери - това са предимно хора от системата на МВР и на отбраната. Останалите все още не са се пенсионирали.

Данните са на Националния осигурителен институт, като от там категорично подчертават, че намаляването на основната пенсията заради осигуряване в частен фонд се прави на базата на действащото законодателство.

Повод НОИ да напомни, че стриктно спазва закона, когато изчислява с колко да намали основната пенсия, е и казаното от Даниела Петкова от Управителния съвет на частните пенсионни дружества в ефира на "Хоризонт" през миналата седмица:

"Ако в Националния осигурителен институт започнат да прилагат коефициента за редукция на държавната пенсия съгласно Кодекса за социално осигуряване, а не така, както е в момента, няма да има такъв риск и за да се направи това, не е необходима промяна в закона, но ако това не се направи, хората би трябвало да имат възможност до последния възможен момент да си прехвърлят парите в НОИ и за тях няма да има никакъв риск", бяха думите на Петкова пред БНР.

Като реакция от НОИ са категорични, че Кодексът за социалното осигуряване предвижда редукция на пенсията чрез изчисляването на индивидуалния коефициент.

Намалението за всеки е индивидуално и според осигурителната история на базата на съотношението между размерите на осигурителните вноски за Универсалния фонд и тези за Фонд "Пенсии", се казва в позицията на осигурителния институт.

#НОИ #частни пенсионни фондове #прехвърляне

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »