Алиев: Преговори само между Ереван и Баку, никакви представители на Нагорни Карабах

Алиев: Преговори само между Ереван и Баку, никакви представители на Нагорни Карабах
МС
A A+ A++ A

Целта на Азербайджан е да бъде възстановена териториалната му цялост, призната от цял свят, и гражданите да се върнат по родните си места. Това заяви президентът на Азербайджан Илхам Алиев в интервю за руския РБК, предаде БГНЕС.

Във връзка с проведените в Москва преговори по урегулирането на конфликта в Нагорни Карабах той уточни, че по хуманитарни съображения приетата декларация предвижда режим на прекратяване на огъня, след което трябва да започнат същински преговори между Армения и Азербайджан.

Алиев обвини Ереван в опити да подкопае преговорния процес, изработван в продължение на години, но в крайна сметка е бил принуден да приеме базовите принципи за урегулирането на конфликта.

Президентът подчерта, че форматът на преговорите е ясен – те ще се водят единствено между Армения и Азербайджан без каквато и да е външна намеса или с участието на „ръководството на Нагорни Карабах”.

Според Алиев, спазването на примирието зависи изцяло от арменската страна и Ереван „трябва да се примири, че тези територии са наши, че никога повече няма да ги види и няма да прави никакви опити да ги отвоюва по военен път”.

Президентът подчерта, че Азербайджан е няма да изисква по време на преговорите пълна капитулация от страна на Армения. „Разбираме, че управлението на Пашинян е достатъчно уязвимо” по вътрешнополитически причини.

Не е в интерес на Азербайджан в Армения да се стигне до още една революция и на власт да дойдат „бесни националисти, радикали и азербайджанофоби”, каза Алиев. Все пак подчерта, че става въпрос за безусловно съгласувано извеждане на „арменските окупационни сили от наша територия”.

Азебрайджан е готов да започне преговори по всяко време, но в момента те зависят от графика в работата на Минската група на ОССЕ.

Целта на Баку е възстановяване на признатата от международната общност териториална цялост на Азербайджан и връщане на азербайджанците по родните им места.

Според Алиев, Русия разполага с достатъчно инструменти да убеди Армения, че единственият изход от положението е да намери решение с Азербайджан, което е просто – да напусне територията, да изведе войските, азербайджанците да се върнат по родните си места, „за да се опитаме отново да живеем заедно”. 



#Илхам Алиев #Нагорни Карабах #преговори #примирие #Азербайджан #Армения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »