Мангъров алармира за нещо важно и разкри как здрави пациенти могат да се окажат болни от К-19

Мангъров алармира за нещо важно и разкри как здрави пациенти могат да се окажат болни от К-19
A A+ A++ A

Началникът на детското отделение в Инфекциозната болница в София доц.д-р Атанас Мангъров, който е принципен противник на строгите противоепидемични мерки и застъпва тезата, че единственият начин да бъде победен вирусът е със стаден имунитет, повдига нова важна тема в навечерието на втората вълна на коронавируса.

Доц. д-р Атанас Мангъров алармира, че при регистриране на случаи на Ковид 19 не се измерва вирусният товар - количество вируси в единица обем кръв (вирусни частици/мл) т. е. това е концентрация, което изменя цялостната клинична картина и води до прекомерно изкриване на пандемичната ситуация, смята медикът.

"Инфектираща доза е количеството вируси, което е необходимо за да се преодолеят защитите на организма и да се предизвика заразяване, т. е. това е абсолютна стойност (прагово ниво). Едното не е функция на другото. Колкото по-малка е инфектиращата доза, толкова по-вирулентен е съответния патоген, т. е. по-лесно причинява заразяване. При Covid 19 не се мери вирусен товар, тъй като се изследва секрет от носоглътката. Свободното използване на подобни понятия е пример за т. нар. наукообразно говорене - звучи научно, но не е. Освен това инфектиращата доза няма отношение към хода на заболяването след заразяване - симптомно или безсимптомно протичане. Той се определя от взаимодействието между микро- и макро-организма в условията на околната среда. Ако не беше така, нямаше да има нужда от ваксини, просто щяхме да намираме минималното количество от даден инфекциозен причинител, което не предизвиква заболяване, а само имунен отговор и да го вкарваме. За съжаление така не става!", коментира доц.д-р Атанас Мангъров.

Лекари още от началото на падемията повдигат въпроса дали има минимални количества на вируси в кръвта, които биха позволили на човек да се пребори със заболяването, дори без да предаде заразата на най-близките си. Оказва се, че тестовете не са съвършени и измерват наличието на най-малките частици вируси. 

#Мангъров #Атанас Мангъров #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"