208138 статии       |       429 интервюта       |       1527 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.7322| EUR 1.95583| GBP 2.29968|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   КоронавирусИзбори 2 в 1

ГОРЕЩА ТЕМА: Удариха първия звънец на 47-ото Народно събрание (НА ЖИВО)
Размер на шрифта:   

Румен Радев: Добруджа е люлката на българския род и държавност

26 септември 2020, събота / 10:00; Коментари: 0
Send to Kindle
Румен Радев: Добруджа е люлката на българския род и държавност

Президентът Румен Радев написа силни думи на страницата си във Фейсбук във връзка с връщането в пределите на родината на част от Добруджа. Ето какво написа държавният глава:

Поклон пред смелите и достойните, които преди 80 години възвърнаха надеждата, възцериха справедливостта за всички от Добруджа и за целия български народ. За мен беше чест да отбележим заедно празника на Добрич и годишнината от възвръщането на Южна Добруджа в пределите на Родината.

Във всеки дом, във всеки добруджански град и село е жив разказът за десетилетията на тъмнина, в които сънародниците ни живяха отвъд. В родовия спомен са запечатани и изкуствената граница, и забранената българска реч. Там още отекват плачът на жертвите, страданията на мъчениците, бедите на разселените. 

Насилственото откъсване на този златен край от България обаче не можа да го изтръгне от сърцето на българския народ. Поколения гледаха към бъдещето с искрена вяра тази чудовищна несправедливост да бъде поправена.

На 7 септември 1940 г., с подписването на Крайовската спогодба, българската дипломация отбеляза триумф и даде гордост и светлина на изтощената от национални катастрофи и от тежките клаузи на ньойския диктат България. Най-добре го е казал поетът Кирил Христов: „Затварят се живи рани“. По цялата българска земя нашият народ ликуваше със спонтанна радост.

Нека все така на този ден да се празнува, както и преди 80 години, тържественият камбанен звън да огласява Добрич, а в ръцете на децата да греят трибагреници. Защото именно Добруджа е люлката на българския род и държавност.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: