Бг туристите спасиха сезона по Черноморието и много хотели от фалит

Бг туристите спасиха сезона по Черноморието и много хотели от фалит
A A+ A++ A

Българските туристи спасиха летният сезон по нашето Черноморие. Благодарение на тях част от хотелите в Слънчев бряг не обявиха фалити, а вилите за гости успяха да запълнят капацитета на 100%, съобщава БНТ.

На фона на пандемията от коронавирус от туроператорския бранш все пак са доволни от сезон 2020. Невъзможността да се пътува в чужбина и ограничението в гръцките курорти привлякоха най-вече българските и румънските туристи. 

Средностатистическият български турист посещаваше малки семейни курорти, апартаменти и частни вили, на които през август запълняемостта им бе на 100%, а много от големите хотели дори не отвориха врати през този сезон, обявиха от регионалната туристическа камара.

Хотелите в Слънчев бряг, които основно разчитат на поток от туристи от Великобритания, Израел и Русия, признават, че през първите месеци са работили на загуба. 

Около 80% е спада за всички чуждестранни пазари.

В сравнение с миналата година загубите са около 60-70%, каза председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Веселин Налбантов.

В същото време повечето хотели в Поморие са работили на пълен капацитет, но и там сезонът е започнат едва в средата на юли. 

На 10 октомври е планиран последният чартърен полет. Според данни на регионалната туристическа камара в Бургас с 80% по-малко са чартърите за август в сравнение с миналата година. 

Туроператори отчитат, че само 20% от отменените резервации през този летен сезон са прехвърлени за следващата година. 

#туризъм #туристи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"