В Скопие искат да оправят по-бързо разногласията с България

В Скопие искат да оправят по-бързо разногласията с България
МВнР на С.Македония
A A+ A++ A

„Нашата червена линия е, че не може да има дискусия за атрибутите на идентичността, но трябва да продължи изпълнението на всички задължения, произтичащи от Договора за добросъседство и приятелство с България“. Това заяви в интервю за телевизия „Телма” външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи, предаде БГНЕС.

Засягайки сегашния етап от евроинтеграцията на страната, той изтъкна: „Имаме точно определена цел и стратегия, която искаме да постигнем и на каква цена искаме да я постигнем. Нашата цел е да постигнем консенсус по текста на рамката за преговори и да проведем първата междуправителствена конференция най-късно до декември тази година”.
Засягайки отношенията с България той заяви: „Не мисля, че комуникационните инциденти като обяснителният меморандум на България към държавите-членки трябва да подкопаят Споразумението за добросъседство и приятелство, което е устойчива рамка, осигуряваща правната основа за комуникация между двете страни. Ще третирам тези писма като отклонение от предвиденото в споразумението, но това не означава, че поради това отклонение трябва да прекратим споразумението”
По думите му целта на Съвместната комисия по историческите и образователните въпроси е да се опита да намери начини да сближи двете страни, като хвърли светлина върху някои различни интерпретации на исторически събития”.
Той подчерта, че комисията трябва да продължи да работи с голяма интензивност и да намери решение: „Чрез комуникация на високо ниво и динамизиране работата на Комисията, както и чрез комуникация с нашите приятели, които проявяват разбиране за нашите виждания по този въпрос, ние ще се опитаме да върнем София в рамката. През март получихме решение да започнем преговори, въпреки решението на българския парламент. Ако не виждахме стратегическите си цели и не поддържахме положителна комуникация с новия ни приятел България и други страни членки и ако се ръководехме от емоции, коментирайки подобни изблици, нямаше да получим решението на 25 март 2020 г.“, каза Османи. Тогава ЕС реши да започнат преговори със Скопие и Тирана за еврочленство.
„Пътят ни е ясен и подобни изблици, атаки и обиди няма да ни отклонят от него, продължи той. Имаме интерес да развием добри отношения с Република България, споразумението за добросъседство е отлична основа за това и трябва да спазваме всички негови положения. Липсата на комуникация по време на пандемията и предизборния период създаде празнина, която сега трябва да бъде възстановена на ниво експерти и комисии и аз съм убеден, че в крайна сметка разумът и рационалността ще надделеят и това е от стратегически интерес не само на България, но и на ЕС”, обобщи външният министър. 

 

#Буяр Османи #Северна Македония #България #смесена комисия #история

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »