Антон Дончев за протестите: Народът за пръв път се отърва от страха! Първа стъпка да направим истинска нация

Антон Дончев за протестите: Народът за пръв път се отърва от страха! Първа стъпка да направим истинска нация
A A+ A++ A

„Не може да не се уважават протестите, тъй като те са израз на нещо много важно – българският народ за първи път се отърва от страха си“. Това заяви големият български писател акад. Антон Дончев пред колегите от БГНЕС.

Според автора на „Време разделно“ днешните хора по площадите имат и проявяват смелост. Той смята, че политиците се бавят с взимането на решения. 

„Нашите поколения са израсвали винаги с облак на хоризонта, винаги очакваш да те завали дъжд. Това са първите хора, които казват: „Нека си вали, аз ще изляза на улицата“. Това е първата стъпка към това да се направи нация“, изрази се метафорично писателят.

„Не сме добре с мисленето. Това, което вижда обществото, за съжаление не е една стройна система. Ние все още не сме се научили за ходовете на фигурите – как се мести конят, как се мести царицата, до къде вървят пешките. Ние се нуждаем от една елементарна етика, как се местят фигурите на дъската. Това, което става, просто не е логично. Част от положението е абсурдно. При това положение не знаеш кога стъпваш на бито поле“, каза още той.

Днешната ситуация в страната и разделението в обществото той коментира със стара мъдрост, изписана на вътрешната страна на гривната на ал-Рашид, направена му от мъдреците: „И това ще мине“.

За днешното време обаче 90-годишният автор не се наема да напише роман и пожела това на по-младите му колеги, а за съвет им отправи единствено да бъдат честни и справедливи.

„Главното е братството между хората“, заяви писателят.

Днес с творческа вечер вицепрезидентът, политици, духовници и творци в много сфери на изкуството – писатели, музиканти и много други, отбелязаха юбилея на живия класик на българската литература.

„Следовник на духа на Иван Вазов“, нарече го поетът и издател Иван Гранитски.

Почетният плакет на Народното събрание бе връчен на Антон Дончев от председателя на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов.

Авторът на „Време разделно“ пък подчерта, че братството между хората е най-голямото послание, което през цялото време се е опитвал да изпраща на своите читатели.

„Това е единственото нещо, което в момента може да ни събира заедно. Това е завет, който поколението, родило Антон Дончев, ни е оставил – единство със съединени сили. Без да иска човек си задава въпроса: „Какво направихме? Нищо не сме променили, стоим си все още така разделени. Слава Богу, че има такъв човек като акад. Дончев. Слава Богу, че има благословението да доживее до тези дни, да ни вълнува и да ни дава пример за това“, каза пред БГНЕС по повод юбилея на писателя директорът на Народния театър “Иван Вазов” Мариус Донкин.

С всепризнатия си литературен талант и просветителската мъдрост акад. Дончев се нарежда сред най-уважаваните съвременни творци и учители по родолюбие.

#Антон Дончев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »