Турски медии: Гърция изпраща войски на демилитаризирани острови до нашите брегове

Турски медии: Гърция изпраща войски на демилитаризирани острови до нашите брегове
Pixabay
A A+ A++ A

Гърция изпраща войски на остров в близост до турските брегове, въпреки демилитаризирания им статус. Турция вече е предупредила за предишно военно разполагане на друг остров, се казва в доклад, цитиран от „Сабах“, предаде БГНЕС.

Видеокадри, публикувани от TRT Haber, показват гръцки войници на остров Ро (Караада), част от община Кастелоризо, която се превърна в гореща тема на дебат между двете страни относно правата върху природните ресурси в Източното Средиземноморие.

В доклада се отбелязва, че Гърция е превърнала редица цивилни сгради на острова във военен щаб, използван от войските.

Остров Ро се намира само на 2,4 километра (1,5 морски мили) от турския бряг и е необитаем.

Турция разкритикува Гърция за военното разполагане на демилитаризирания остров Кастелоризо през август, като го нарече провокация и демонстрация на истинските й намерения в Източното Средиземноморие.

Островът получи демилитаризиран статут от Парижките мирни договори от 1947 г., но преди това Гърция е провеждала военни учения там.

Кастелоризо е най-големият остров от малка група от 14 островчета и по-големи острови в Егейско море близо до Турция, която се нарича Додеканези.

Отношенията между двете страни са обтегнати по редица въпроси, включително спорът в Източното Средиземноморие, кипърският въпрос и защитата от Гърция на бегълци от Гюленистката терористична група (ФЕТО), участвали в неуспешния опит за преврат през 2016 г.

Двете страни имат също разногласия относно правата на турско-мюсюлманската и гръцко-православната общности, както и гръцката подкрепа за или бездействие спрямо терористични групи, насочени към навреждане на Турция.

Но настоящият спор специално се фокусира върху Източното Средиземноморие, където Турция изпрати изследователския кораб „Oruç Reis“ да извършва проучвателни дейности.

Турското правителство оспорва претенцията на Гърция за изключителни права във водите, в които работи изследователският кораб, с аргумента, че островите не трябва да се включват в изчисляването на морските граници между държавите.

Гърция твърди, че дори по-малките й острови, обхващащи Егейското и Източното Средиземноморие – много от които са само на няколко километра от континенталната част на Турция – са в съответствие с морските права и разширяването на континенталния шелф на страната. Атина претендира за 40 000 квадратни километра (11 660 квадратни морски мили) морска юрисдикция заедно със зоната, която тя приписва на остров Кастелоризо от 10 квадратни километра – на 580 километра (313 морски мили) от континенталната й част.

Тези твърдения обаче бяха компрометирани от споразумението на Гърция с Египет, ограничаващо континенталния шелф на островите, които традиционно защитава. По този начин тя опровергава собствените си твърдения, че континенталните шелфове на островите не могат да бъдат ограничавани, твърди „Сабах“.

По-рано гръцкото правителство се съгласи да ограничи континенталните шелфове на някои от своите острови в Йонийско море в подобен договор с Италия.



#Турция #Гърция #острови #войници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »