196846 статии       |       397 интервюта       |       1524 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.61359| EUR 1.95583| GBP 2.24671|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитПо ваш сигналПарламентарни Избори 2021

Размер на шрифта:   

Министерство на икономиката, ИАНМСП и БРАИТ представиха първия мапинг на българската индустрия

10 септември 2020, четвъртък / 14:33; Коментари: 0
Send to Kindle
Министерство на икономиката, ИАНМСП и БРАИТ представиха първия мапинг на българската индустрия

Министерство на икономиката, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и Българската работодателска асоциация Иновативни технологии (БРАИТ) представиха днес първият мапинг на българската индустрия в проекта BG Industry Map, който обединява в сайт информация за 14 водещи индустрии в страната.

Събитието, провело се в сградата на ИАНМСП, бе открито от министъра на икономиката на Р България г-н Лъчезар Борисов, изпълнителния директор на ИАНМСП г-н Бойко Таков, председателят на УС на БРАИТ г-н Иван Михайлов и г-н Любомир Станиславов, изпълнителен директор на БРАИТ. Министър Борисов заяви, че проектът представя и информация за сферата на образованието, която за първи път бива поставяна в рамките на индустриален мапинг. BG Industry Map e информационен проект, който обединява силите на няколко клъстерни организации, което е изключително важно в настоящата безпрецедентна икономическа обстановка и ще има изключително положителен характер върху насърчаването на инвестициите в страната.

По време на изказването си министър Борисов даде информация и за антикризисните мерките на правителството срещу икономическите последствия от пандемията COVID-19, като допълни, че Министерство на икономиката работи усилено по процедурите за антикризисните мерки. Изпълнителният директор на ИАНМСП – водещата организация в проекта, г-н Бойко Таков, заяви, че проектът обединява карти на 14 български индустрии, като целта му е да бъде постоянно обновяван и развиван с допълване на карти на отделните индустрии.

Той благодари на партньорите на Агенцията в проекта от БРАИТ и допълни, че той е плод на успешно партньорство между бизнеса и държавата. От своя страна г-н Иван Михайлов допълни, че по време на изготвянето на BG Industry Map са излезли изключително интересни факти относно броя на компаниите, които оперират в 14-те сектора. По думите му, поставянето на образованието на картата на българската индустрия е от огромно значение, защото темата е основополагаща, а ясният мониторинг ще окаже положителен ефект върху темата с кадрите и тяхната квалификация. В рамките на събитието г-н Любомир Станиславов представи презентация на BG Industry Map и информира, че всяка индустрия има два вида карти – за брой заети лица и за оборот, като идеята за проекта възниква в хода на работата между ИАНМСП и Аутомотив Клъстер България.

Той заяви, че сайтът https://bgindustrymap.com/bgпозволява да се избира между представяне по брой заети лица или оборот, търсене по име на фирмата във всички или конкретно избран сектор, като предоставя информация за ЕИК, брой служители, приходи и нетен резултат на всяка една фирма.

Картите обхващат следните индустрии:
 Автомобилна
 IT
 Аутсорсинг
 Енергийна
 Машинна
 Мехатроника
 Хранително-вкусова
 Козметична
 Текстилна
 Водна и морска
 Мебелна
 Биотехнологии
 Възобновяеми енергийни източници
 Образователна

Новоразработените карти на индустрията са базирани на разработваната и усъвършенствана в продължение на осем години карта, която Аутомотив Клъстер България разработва за компаниите от автомобилния сектор. Мапингът на индустрията доразвива тази идея, а дигиталните карти използват за основа най- популярната картографска платформа (Google Maps) и дават изключителна точност на адресите, базирана на информацията на Министерство на икономиката и сравнена с Търговския регистър.

Платформата, разработена от БРАИТ за ИАНМСП позволява обновяване на картите с най- актуална информация, така че те да служат на потенциални инвеститори или за икономически справки и занапред. Целта е те да не бъдат моментна снимка на индустрията, а са статистически инструмент. Това става през рбазраотен за лесна работа администраторски панел, където могат да се попълнят данните или да се правят индивидуални промени за всяка отделна фирма, например при смяна на изпълнителния директор, промяна в адреса и т.н. Желаещите фирми да се включат в проекта и да бъдат част от картографирането следва да се обърнат към контактите на централната администрация на ИАНМСП, налични тук: https://www.bgindustrymap.com/bg/contacts

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: