Експерт: Газта ще поскъпне взривообразно през есента

Експерт: Газта ще поскъпне взривообразно през есента
A A+ A++ A

Очакваното поскъпване на природния газ от 1 септември 2020 г. не влезе в сила. Последните разчети на "Булгаргаз" са били за 20 на сто по-скъпо гориво спрямо август. Но министърът на енергетиката Теменужка Петкова е поискала да се направи проверка как газовото дружество е образувало новата цена. 

"Трябва да подчертаем, че това решение на министърът да спре процедурата е брутално нарушение на закона. Единствено КЕВР е компетентният орган в България по отношение на цените на горивата, която наблюдава действията на "булгаргаз" за ценообразуване и спазването на правилата", заяви експертът от "българския енергиен форум" Христо Казанджиев в"Тази сутрин". 

Спирането на процедурата, което е в прерогативите на КЕВР, е лош сигнал към енергийния пазар, смята Казанджиев и допълни, че въпреки Петкова е принципал на "Булгаргаз" в качеството си на министър, тя няма право за такова вмешателство в работата на дружеството. 

Според експерта това решение е политическо и информацията, че е било разпоредено от премиера Борисов, каквито информации са се появили, също е нарушение на закона. Едно такова спиране на процедурата не решава проблема. Октомври месец цената на синьото гориво ще се увеличи взривообразно с 40% вместо плавно само с 20%, ако сега беше повишена стойността на газа с 20%, заяви Казанджиев. По неговите думи големият проблем е, че "Булгаргаз" в момента работи на загуба, защото купува газта по скъпо и я продава по-евтино. 

Обявяването на новия договор с"Газпром" е създал очаквания, които не са били реални. Според Казанджиев намалението на цената на газта в годишен план е 15%, а не 40, както е било обявено тогава, защото това е било спад на стойността за даден месец. 

По новия договор цените на газта в България зависят от текущите цени на пазара и флуктуацията е осезаема. През лятото търсенето на газ намалява и е нормално цената да спадне, но през есента и зимата тя се покачва заедно с увеличаването на търсенето.

#газ #цени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »