Прага зове за спешен приме на България, Румъния и Сърбия в Шенген

Прага зове за спешен приме на България, Румъния и Сърбия в Шенген
vlada.cz
A A+ A++ A

Чешкият премиер Андрей Бабиш заяви на тазгодишния Стратегически форум в Блед, че е необходимо възможно най-скоро да се приемат България, Румъния и Сърбия в Шенгенското пространство. Това предаде словенският портал „Демокрация“, цитиран от БГНЕС. Чешкият премиер заяви това, защитавайки позицията си, че в момента сигурността е най-важна.

Европа след Брекзит и пандемията COVID-19 са темите на главния панел на тазгодишния Стратегически форум в Блед (BSF), който се провежда днес в Словения и ще продължи само един ден поради настоящата пандемия.

Словенският премиер Янез Янша се обърна към присъстващите на форума и, наред с други неща, заяви, че следващата година ще бъде период на Брекзит и че е необходимо да се намери баланс на силите.

„Ще се изправим и пред икономическите последици от коронавируса, но за щастие, на добра основа благодарение на споразумението, прието от Европейския съвет през юли“, каза той.

Българският премиер Бойко Борисов заяви, че държавите в ЕС не са били подготвени за пандемията и призова за повече солидарност.

Според „Демокрация“, сръбският президент Александър Вучич е поискал повече зачитане от ЕС.

Хърватският премиер Андрей Пленкович подчерта, че поради пандемията председателството на ЕС функционира практически от 10 март и че липсват срещи лице в лице с други лидери.

Преди официалната дискусия унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че ЕС е в беда, тъй като не е защитил позицията си в световната икономика. „Сега е трудно за гражданите на ЕС да разберат, че вече не сме лидери. Сега това са САЩ и Китай“, каза Орбан.

Полският премиер Матеуш Маравецки се позова на инициативата „Три морета“, като изтъкна, че това не означава, че те са против други държави, съобщава „Демокрация“.

На срещата присъстваха още президентът на МВФ Кристалина Георгиева и президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах.

Стратегическият форум в Блед тази година, поради пандемията, се провежда при специални условия и има съкратена програма. Той се провежда в комбинация между физическо присъствие на участниците и видеоконференции.

#Андрей Бабиш #призив #България #Румъния #Сърбия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »