Учениците в Северна Македония ще са със задължителни маски

Учениците в Северна Македония ще са със задължителни маски
A A+ A++ A

Учебната година в Северна Македония ще започне на 1 октомври. Toва реши правителството и възложи на Министерството на образованието да промени календара, пише БГНЕС. "Правителството възложи на Министерството на образованието и науката да промени календара за учебната 2020/2021 г., така че учебният процес да започне на 1 октомври, вместо на 1 септември", се казва в съобщение на правителствената пресслужба.

На днешното заседание правителството прие Протоколите за действие на началните и средните училища за реализиране на учебния процес с физическо присъствие на учениците през учебната 2020/2021 година.

Протоколът за основните и средните училища предвижда, че преподаването трябва да се извършва в съответствие с мерките за защита, т.е. носене на маска, спазване на дистанция и хигиена на ръцете. Родителите са длъжни всеки ден да измерват температурата на ученика, а в случай на повишение над 37 градуса, детето не трябва да бъде пускано на училище. Преподаването в началните училища ще се извършва с до 20 ученици в класната стая и се осигурява физическо разстояние от 1,5 метра между учениците и учителя и учениците. Протоколът за основно училище предвижда, че не трябва да има смесване на ученици от различни класове и т.н.

Протоколът за гимназиите, освен всичко друго, предвижда училищата да въведат система за еднопосочно придвижване на учениците през помещенията и да се ограничи броя на присъстващите едновременно в съблекалните и контролирания изход и вход в тях. Дезинфектанти ще има на входа на училището, както и в класни стаи и други помещения. На входа служителите трябва да дезинфекцират обувките си, ръцете и т.н.

Днес правителството реши да създаде работна група, която да включва представители на Министерството на здравеопазването, Министерството на образованието и науката и Службата на министър-председателя на Република Северна Македония. Тази работна група ще следи ситуацията и ще даде становище за готовността на началните и средните училища да провеждат преподаване в условия на СOVID-19. 

#Северна Македония #училище #маска

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници