Втори християнски паметник на културата в Истанбул ще става джамия

Втори християнски паметник на културата в Истанбул ще става джамия
Pixabay
A A+ A++ A

Правителството на Турция е взело решение да превърне манастира Хора (Карие – тур.) в Истанбул в джамия, съобщава гръцката обществена телевизия ЕRT, предаде БГНЕС. Решението е публикувано днес в правителствения вестник.

Това е един от най-емблематичните византийски паметници от епохата на императорите Комнин, известен със своите фрески. Решението е да бъде превърнат в джамия, подобно на катедралата „Света София”.

Манастирът, в който се намира известната църква „Христос Спасител”, се предава на Дирекцията по религиозни въпроси (Дианет), а византийските фрески ще бъдат закрити, за да се превърне църквата в джамия, се казва в информацията.

Манастирът е построен през 534 г. и е един от най-старите исторически паметници в Истанбул. Сградата е превърната в джамия през 1511 г. след превземането на Константинопол.

Манастирът е функционирал като джамия в продължение на 434 години и през 1945 г. с решение на правителството е превърнат в музей.

През 2019 г. Върховният административен съд на Турция взема решение отново да превърне манастира в джамия, обявявайки решението от 1945 г. за незаконно. Решението не беше изпълнено досега, тъй като нямаше издаден президентски указ.

Според оценка на политолози, това е още една символична стъпка с препратки към историята в контекста на ревизионистичната османска стратегия, към която се придържа Турция, отбелязва телевизия ERT.

БГНЕС припомня, че храмът “Христос Спасител“ в Хора е един от най-красивите, оцелели до наши дни.

Този християнски паметник разкрива цялата византийска църковна архитектура и изкуство. Точната дата на изграждането на църквата не е известна, но със сигурност се знае, че на това място е имало малък параклис по времето на Константин Велики /324-357/. По време на управлението на император Юстиниан църквата става част от манастирския комплекс. По-голямата част от днешния си вид, църквата придобива в периода 1077 – 1081 г., когато е реконструирана.

Уникалният купол е първото нещо, което грабва още при влизането в храма. Впечатляващи са мозайките на Благовещение на св. Анна, на Пресветата Дева и Св. праведни Йосиф Обручник, на Праведния Лазар в Лоно Авраамово, обкръжен от душите на праведниците, на Св. апостол Петър, на Св. апостол Павел както и фреските на Св. Мина.

При обсадата на Константинопол през 1453 година в храма “Христос Спасител“ в Хора е донесена икона на Света Богородица, за да помогне при защитата на града.

В началото на XV век великият везир на султан Баязид II, Атик Али Паша, превръща църквата в джамия под името Карие джамия.Тогава започва и заличаването на повечето мозайки и фрески в храма.

През 1948 г. Карие джамия спира да се използва като мюсюлмански храм. От 1958 година е музей под името Карие музей. 

 

#Истанбул #музей #джамия #решение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »