Сачева заяви, че самата тя не употребява обидни епитети в изказванията си (ВИДЕО)

Сачева заяви, че самата тя не употребява обидни епитети в изказванията си (ВИДЕО)
A A+ A++ A

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева заяви, че самата тя не употребява обидни епитети в изказванията си. Попитана за коментар на репликите на депутата от ГЕРБ Десислава Атанасова и министъра на спорта Красен Кралев във "Фейсбук" към снимка на опозиционни политици на протеста, Сачева подчерта, че тя самата не използва обидни думи и министрите са свободни хора. Атанасова беше написала: "Краварката е в левия ъгъл" (популярен рекламен слоган на масло), а Кралев: "А педалите са навсякъде" (с емотикон усмивка). По-късно той отрече да го е писал. "Моят стремеж като цяло е да не използвам такива думи", заяви Сачева в интервю за "Свободна Европа".


Сачева коментира, че министрите били свободни да изразяват мнение, и отказа да коментира министъра на правосъдието Данаил Кирилов, комуто премиерът забрани да публикува във Фейсбук заради статус, с който се опита да осмее акцията на Христо Иванов на плажа в "Росенец", където е т.нар. лятна резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. "Нужно ли е министрите да не са свободни хора, необходими ли са ви министри, които не са свободни", попита министърът на труда.

Сачева коментира, че репликата й, с която тя се обърна снощи чрез Фейсбук към протестиращите "Говорете си, не ми пречите", е насочена към конкретни хора: "които вече не могат да предлагат политики, които са дезертирали от позициите, които са заемали, например позицията на омбудсман на Мая Манолова, хора, които предлагат зрелища, шоупрограми, телевизионни предавания, но твърдят, че могат да предлагат политики". Сачева не пожела да назове имената на хората, които има предвид в статуса си, в който ги нарича "бивши величия, провалени политици, политически тролове, "Фейсбук" пехливани, политически комедианти, които привиждат фарс, псевдомислители за народа". "Те не могат да бъдат никакви лидери, защото призовават към омраза", заяви Сачева.


"Бойко Борисов ще обяви своите решения, когато му дойде времето", каза още тя в отговор на въпроса дали Борисов ще подава оставка, искана му вече повече от месец от протестиращи в страната и чужбина българи, или не. "В момента нашата работа е да предлагаме различни нови мерки за хората. Мисля, че дебатите, които водим в последно време, ни отдалечават от смисъла. Смисълът на политиката е да говорим за хората, а не за отделни личности и дори днес на заседанието на Министерския съвет ние не престанахме да приемаме нови мерки, които са за семействата, за студентите", изброи социалният министър.


"Искате ли да се фокусираме върху демокрацията, върху изборите и върху това как идват и как си отиват правителствата", предложи Сачева в отговор на въпрос, че след дадената от Борисов заявка, че нито ден повече няма да остане на власт, ако някой му иска оставката, все още не го е направил след 35 дни антиправителствени протести. "Кое в момента мерим - хората, които протестират, или хората, които са избрали правителството. Защото демокрацията започна да пречи не само на хора от БСП, но и на хора, които твърдят, че я уважават. Когато има законно избрано правителство, би трябвало да се спазват законите на Конституцията и на страната", добави тя.


На няколко пъти в разговора Сачева повтори, че "само ние (правителството на ГЕРБ - бел.ред.) предлагаме конкретни политики, с които се надяваме да сме полезни на хората". Тя отново повтори тезата, лансирана от различни министри от началото на протестите - че искащите оставката на кабинета не предлагали алтернативен план за действие, за решение на проблемите и конкретни политики.


"Не е работа на изпълнителната власт да коментира съдебната власт", заяви Сачева на въпрос какво мисли за работата на главния прокурор Иван Гешев. "Не подписа на министър-председателя стои пред избора му за главен прокурор", заяви тя. "Не познавам Делян Пеевски, аз знам, че е депутат. Не знам дали той има кръг в политиката и не участвам в такива кръгове", каза още Сачева.

#Сачева #Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"