Ден 28: Протестиращите донесоха ковчег пред МС (ОБНОВЕНА)

Ден 28: Протестиращите донесоха ковчег пред МС (ОБНОВЕНА)
A A+ A++ A

За 28 ден граждани излязоха на площад "Независимост" в София, настоявайки за оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, както и провеждането на предсрочни избори.

Пред Министерски съвет те направиха демонстрация, в която носеха ковчег с надпис "Диктатурата на Борисов" и крещяха: "Мутри вън".

Силната буря в София не изгони протестиращите от трите блокирани точки в столицата. Въпреки това тя раздуха палатките им, но демонстрантите успяха бързо да поправят щетите. В района има полицейско присъствие. Бурята отнесе част от палатковия лагер и на майките от "Системата ни убива" пред Софийския университет. Протестиращите там заявиха, че ще пренощуват в микробуса.

"Оставаме, докато не се случи това, за което сме тук, а именно оставка на Гешев, оставка на Борисов и промяна на изборните правила, за да може да са ясни", сподели пред БНР протестиращ.

Протести има и в други градове
Търсейки подкрепата на повече граждани, организаторите на антиправителствения протест в Русе избраха едно от най-натоварените кръстовища - това между кварталите “Дружба” и “Чародейка”. Протестиращите оцениха като неприемливо предложението за оставка на премиера и оставане на правителството. Благодарение на перфектната организация по охрана на събитието от служителите на Охранителна и Пътна полиция не се стигна до инциденти или напрежение между шофьори и протестиращи.

Протестиращи в Ямбол за 25-а поредна вечер се събраха пред сградата на общината с настояване за оставака на правителството и главния прокурор. Протестът ще завърши с ществие по улиците „Георги Раковски” и „Търговска”.

Междувременно шести ден остава блокиран пътят от Стара Загора за Хасково и магистрала „Тракия“. Протестиращите остават на палатки в района на летището.

 

"Борисов е готов да си тръгне, но ние не се надяваме на чудеса. Ще го повярваме като се случи. За мен лично беше някаква много странна конференция. Дали им набиваше канчетата, дали им набиваше акъл на хората, но в крайна сметка, за мен лично, това изтичане на информация къде ще бъде срещата и кога и начинът, по който се проведе - с всичките тези техни частни охранители, които направиха ексцесиите с протестиращите - за мен това беше с цел да се опита да настрои общественото мнение срещу нас. Ние затова решихме да останем тук, на един от лагерите. Хората, които седят тука, не са ходили там да се разправят. Ние си имаме нашата цел, която е ясна. Ние имаме мирен протест и ще отстояваме нашите искания до край".

От "Системата ни убива" заявиха, че ще пренощуват в микробуса.

Към 19:00 ч. в пространството между Президентството и Министерския съвет има едва неколцина протестиращи. Бурята в ранния следобед раздуха палатките на протестиращите. Обстановката е спокойна. Работещите наоколо използваха подлезите на Метрото, за да се приберат в домовете си. В района има полицейско присъствие. Движението по бул. "Дондуков" е свободно.

#Системата ни убива #палатки #протест #Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »