Микробиолог: Втора вълна на коронавирус все още няма, но тя може да се случи през октомври

Микробиолог: Втора вълна на коронавирус все още няма, но тя може да се случи през октомври
A A+ A++ A

„Втора вълна на коронавирус все още няма, но тя може да се случи през октомври и зимните месеци, когато коронавирусната инфекция се смеси с грипната. Ние имаме доста надеждни лекарства, които са налични в света”, каза пред Нова Тв доц. д-р Пенка Петрова, която е директор на Института по микробиология при БАН пред Нова ТВ. 

Такова е лекарството „Ремдесивир”, за което е доказано, че намалява смъртността до 60% при тежките случаи. Курсът на лечение включва 5 инжекции и трябва да се прилага само при тежки случаи, когато хората са интубирани, тъй като то има странични ефекти.

„Обикновено това е повръщане, стомашни смущения, чувството, че си по-болен. Интересното при „Ремдесивир” е, че той много трудно се синтезира и е от 70 съставки. Ако може до последно да се отлага прилагането му, ще е по-добре. СЗО направи опит да координира усилията на различните страни и едно по едно бяха отхвърлени Хлорохин, хлорохин сулфат и различни други. Останаха две три лекарства, които могат да се прилагат безопасно”, каза тя. Според Петрова по-надеждни са природните съставки.

#СЗО #коронавирус #БАН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »