СЗО: Втората вълна от коронавирус е защото младите хора намалиха своята бдителност през лятото

СЗО: Втората вълна от коронавирус е защото младите хора намалиха своята бдителност през лятото
A A+ A++ A

Новите огнища на COVID-19 в Европа и северното полукълбо се дължат на факта, че младите хора намалиха своята бдителност през лятото. Това заяви на днешната пресконференция генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус.

Той подчерта отново, че младите хора и децата са заплашени от заразяване с коронавирус, затова трябва да проявяват по-голяма бдителност по време на пандемията, да носят маски и да спазват дистанция.

Всички трябва „да се научим да живеем с вируса и да предприемем необходимите мерки за защита”, подчерта Гебрейесус. С особено внимание трябва да се отнасяме към хората, които попадат в рисковите групи, по-точно възрастните, тъй като при тях болестта протича по-често в тежка форма.

Генералният директор припомни, че в много държави повече от 40 % от смъртността, свързана с COVID-19, е в заведения, в които има хора с нестабилно здраве. В някои развити държави този процент достига 80.

В СЗО е създадена техническа консултативна група по въпросите на човешкото поведение. В нея ще влязат 22 експерти от 16 държави, които са свързани с различни научни направления, включително психология и антропология. Тази група ще подготвя препоръки до СЗО по различни въпроси, в това число и във връзка с борбата срещу пандемията от коронавирус.

По последни данни на СЗО, в света са регистрирани повече от 16,5 милиона случая на заразяване, а повече от 656 000 човека са починали. 

 

#СЗО #коронавирус #млади #лято

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"