Иванов: Фирми в близост до ДПС са получили над 500 млн. лв. от Българската банка за развитие (ВИДЕО)

Иванов: Фирми в близост до ДПС са получили над 500 млн. лв. от Българската банка за развитие (ВИДЕО)
A A+ A++ A

Фирми в близост до ДПС са получили над 500 млн. лв. от Българската банка за развитие. Това обяви днес лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов във Фейсбук.

Иванов уточни, че общата сума е изчислена на база публикации от журналистически разследвания, „пише Дневник“.

Иванов припомни, че ББР използва публичен ресурс, като има за цел да финансира малки и средни предприятия, иновативни бизнеси и експортно ориентирано производство

Най-големите кредитополучатели обаче не отговарят на тези условия, като свързани с Пеевски фирми са получили кредити да 250 млн. лв. Такива са фирми на Румен Гайтански-Вълка, който според кредитното портфолио на банката е взел 150 млн. лв., а свързани с Георги Гергов фирми са взели 125 млн. лв. Според проучването на "Демократична България" кредити са отпуснати при 3-4 пъти по-ниски лихви от тези за нормалните кредитополучатели.От "Демократична България" искат ББР да мине на отчетност към парламента и да стане прозрачна банка. Настоява се също да се върне отменената забрана за финансиране на лице, свързани с партии, както и да се въведат ограничения на размера на кредитите. Христо Иванов каза още, че предстои да бъде изпратени писмо до председателя на Европейската централна банка, в което ще се настоява тя да включи ББР сред банките, които се наблюдават директно.

 

#Христо Иванов #ДПС #ББР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »