Електроцентралите вече няма да получават пари за „студен резерв“

Електроцентралите вече няма да получават пари за „студен резерв“
iNews
A A+ A++ A

Отменят търговете за „студения резерв“ с промени в преходните разпоредби на Закона за енергетиката. Новината обявиха на брифинг в парламента министър на енергетиката Теменужка Петкова и председателят на ресорната комисия Валентин Николов, предаде репортер на БГНЕС.

Причината – взето политическо решение на коалиционен съвет между ГЕРБ и „Обединени патриоти“, повод за което е създалото се обществено недоволство и протестите в София и големите градове на страната. На практика студеният резерв представлява плащане от държавата на централи да са в готовност за задействане, ако има извънредно положение и необходимост от електроенергия, а една от тях е ТЕЦ-Варна на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Промените предвиждат досегашните търгове за резерва да бъдат трансформирани в изцяло нов механизъм, който да търси варианти средствата да отиват в държавната ТЕЦ „Марица-изток“ 2.

„Най-съществената част е свързана с въвеждането на механизма за капацитет. Той е на базата на европейските регламенти и практика. Свързан е с това да бъде гарантирана сигурността на електроенергийната система на държавите-членки. Този механизъм за капацитет предвижда предоставянето на държавна помощ на определени производители на електрическа енергия, след провеждане на търгове. В европейските правила няма възможност за пряко договаряне и възлагане. Всичко се прави на база на търгове“, обясни министър Петкова.

Тя подчерта, че страната е сложила краен срок за въвеждане на новия механизъм и той е 1 юли 2021 г. „Поради тази причина трябва да работим с много ускорени темпове, защото има още много въпроси, по които трябва да работим с ЕК“, обясни Петкова и подчерта, че едно от условията е пълната либерализация на енергийния ни пазар.

Министър Петкова подчерта, че единствените години, я които ТЕЦ-Варна не е участвал в „студения резерв“, са от 2015 до 2018 г., тъй като комплексното разрешително на централата е изтекло и тя не е отговаряла на екологичните изисквания.

„Политическа партия ГЕРБ и нашето правителство спазва всички европейски и национални изисквания“, увери Петкова.

„Ние досега не сме раздавали нищо. Има си търг“, каза от своя страна председателят на енергийната комисия Валентин Николов.

#електроцентрали #студен резерв

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"