ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ произведе над 1 283 200 MWh електроенергия през първото полугодие на 2020 г.

ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ произведе над 1 283 200 MWh електроенергия през първото полугодие на 2020 г.
AES България
A A+ A++ A

ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово” произведе над 1 283 200 MWh електроенергия за периода януари – юни 2020 г. Произведеното от най-модерната българска въглищна централа електричество представлява 7% от общото потребление в страната за този период, което се равнява на 18 454 376 MWh. Това показва анализ на производствените резултати за първото полугодие на тази година на ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“. Произведеното количество от двата блока на 690-мегаватовата мощност е в пълен синхрон с нуждите на електроенергийната система на България и подадените диспечерски графици. През двата месеца на извънредно положение в страната заради пандемията с COVID-19, ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ създаде необходимата организация, за да продължи своята работа и гарантира енергийната сигурност на България.

През шестте месеца на 2020 г., като най-високотехнологична въглищна централа в страната, ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово” осигури и пълния спектър от услуги за балансиране и управление в реално време на статичната и динамичната устойчивост на електроенергийната система на България. Благодарение на технологичната си гъвкавост най-модерната въглищна ТЕЦ помага на страната ни да покрива изискванията за резерв за първично регулиране на ENTSO-E. Всичко това за пореден път показва ключовото значение, което ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово” има за енергийната система на България.

През първите 6 месеца на 2020 г. централата е използвала близо 2,260 млн. тона лигнитни въглища от Маришкия басейн. С използването на въглища от „Мини Марица изток“ ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ допринася за енергийната независимост на България и гарантира трудова заетост за хиляди миньори в най-големите държавни мини в страната.

В резултат на отговорното отношение към околната среда и внедрените модерни технологии, през периода януари – юни на 2020 г. най-екологичната въглищна централа в България постигна средногодишна ефективност на сероочистване от над 97%. За същия период ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово” е използвала 180 200 тона варовик, необходим за процеса на сероочистване.



#електроенергия #производство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »