Кунчев: Над 200 хил. вече са поставени под карантина

Кунчев: Над 200 хил. вече са поставени под карантина
МС
A A+ A++ A

"Повече ме притеснява броят на приетите в болница, защото за тези хора е въпрос на живот и смърт". Това каза пред БНР доц. Ангел Кунчев - зам.-председател на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. По думите му целите на щаба са да се осигури болнично лечение на всеки, който има нужда от него, за да има по-малко смъртни случаи.

Доц. Кунчев уточни, че в момента здравните заведения са много по-подготвени за борбата с коронавируса, в сравнение с началото на пандемията, но "много важно е кой ще работи над тези болнични легла":

"Най-видимата част е лечението и какво ще получат хората по време на това лечение, но има една невидима част - работата на РЗИ, които се грижат на всички - вече над 200 хиляди души, поставени под карантина - да бъдат намерени и да им се смъкне епидемиологична анамнеза, да им се намерят контактите, да се организира изследването, да се контролира карантината. Това го правят колегите от РЗИ, които са на ръба на изтощението".

В предаването "Неделя 150" доц. Кунчев коментира основните проблеми, които са довели до драстичното повишаване на броя на новозаразените в България:

"Едната причина е, че хората приеха проблема с епидемията за решен или маловажен. Другата причина е политизирането на проблема".

Според него намесата на политиката в епедемичната опасност няма да доведе до дори резултати:

"Всеки си гледа проблема според своите интереси и в резултат на това няма да се прави това, което трябва, а това, което е удобно за някого".

Той се обърна с апел към политическите лидери да не се занимават с медицинската страна на епидемичката криза:

"Оставете ни да работим, ако не се справим, сменяте щаба и правите каквото искате", заяви доц. Кунчев.

 

#Ангел Кунчев #коронавирус #карантина #болници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »