ГЕРБ на извънредна пресконференция: Шпицкомандите на Божков превзеха протеста

ГЕРБ на извънредна пресконференция: Шпицкомандите на Божков превзеха протеста
A A+ A++ A

Част от протестиращите в София в петък се превърнаха във фон на шпицкомандите на Божков. Това заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков на извънредна пресконференция, дадена от членове на управляващата партия. 

Той посочи още, че отговорността за вчерашните безредици се носи от президента Радев. "От четири години той се опитва да нагнети напрежение и вчера беше ескалацията на този процес. Радев вече носи цялата отговорност за това, което се случи", категоричен беше Биков. 

Депутатът уточни, че огромна част от подкрепилите правителството на контрапротеста са членове на ГЕРБ и не са принуждавани по никакъв начин да присъстват на демонстрацията. 

„Шпицкомандите бяха съставени от професионалисти в дадена област. Към 22 часа, когато ескалира напрежението, тези хора се подредиха в дъга и това много ясно се виждаше от Министерския съвет. Част от тях започнаха да пробиват кордона на полицията. Това, което ги спря, беше точната и организирана полицейска реакция. Видях хората от отсрещната страна, които се борят срещу "мутрите" - те бягаха по другата улица и искаха да пребият нашите хора, между които имаше жени и възрастни. Това беше целта им, спря ги бързата намеса на полицаите. Абсолютни професионалисти! Това е подготвено, тези хора това работят, правят го по мачове, те са на повикване. Другите, които протестираха мирно, е добре да се разграничат от тях, а не да говорят за полицейско насилие”, смята още Биков

"Проектът, обявен от Божков преди време, беше наречен „българското лято”, коментира от своя страна социалният министър Деница Сачева. И допълни, че това да се "злоупотребява с хора, за да се прикрива случващото се в президентството, е просто недопустимо".

"Над 7000 души дойдоха, за да подкрепят европейското развитие на страната, но бяха обиждани и квалифицирани с епитети, които не подхождат на техния профил. Те самите не обиждаха, не провокираха и не проявиха агресия. Мирно протестиращи граждани, искащи да изразят своята гражданска позиция, би трябвало да го направят по цивилизован начин", заяви Цветомир Паунов.

"След приключване на протеста хората, които бяха пред МС, си тръгнаха мирно и спокойно. Другата група, по-най брутален начин, се опита да разбие полицейския кордон. Всичко това беше организирано и режисирано от платени провокатори, които имат своя генезис и подкрепа далеч извън пределите на страната ни - в една много топла държава. Те бяха мотивирани от всички олигарси, които в момента са основните сценаристи и режисьори на бледия техен актьор – президентът Радев", допълни Паунов. 

"Много е лесно хората да се разделят, трудно е да се обединяват. Каква политика наблюдавахме вчера? Да си мерим протестите? Политиката е състезание на личности и идеи. 
Приоритет за нас е България да остане мирно, спокойно и сигурно място за живеене, дори това да ни коства политически щети", посочи вицепремиерът Томислав Дончев. 

#ГЕРБ #протест #Божков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »