Борисов потвърди: България вече е в чакалнята на еврозоната (НА ЖИВО)

Борисов потвърди: България вече е в чакалнята на еврозоната (НА ЖИВО)
A A+ A++ A

Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) прие решение за установяване на тясно сътрудничество с Българската народна банка, след като бяха изпълнени необходимите надзорни и законодателни предпоставки. Успоредно с това днес бе обявено включването на българския лев във валутния механизъм II. Заедно тези две стъпки подготвят условията за бъдещото членство на България в еврозоната.

Председателят на БНБ заяви, че премиерът е бил "на висотата на историческите изисквания", а министърът на финансите Владислав Горанов отбеляза, че "присъединяването на българския лев към ERM-2 е съпоставима стъпка към по-голямата интеграция към евроатлантическото семейство".

"Интеграцията на страната ни в Еврозоната свързва икономиките на участващите държави-членки по един начин, който дава не само икономически предимства. Това е и цивилизационен избор. България ще е с втората по размер резервна валута в света. Т.е. ние свързваме кръвоносната система на нашата икономика с едно от най-силните икономически формирования, което е гарант за успехите на нашето общество в бъдеще", отбеляза Горанов.

#евро #еврозона #България #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »