189642 статии       |       383 интервюта       |       1524 снимки       |       38127 абоната       |      
USD 1.66241| EUR 1.95583| GBP 2.16509|
In English На русском
Вход

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитВоден режим ПерникПо ваш сигнал

Размер на шрифта:   

Брюксел: Сривът на икономиката на ЕС ще е по-голям от очакваното

7 юли 2020, вторник / 16:14; Коментари: 0
Send to Kindle
Брюксел: Сривът на икономиката на ЕС ще е по-голям от очакваното
БГНЕС

Европейската комисия съобщи днес, че въпреки бързите и всеобхватни мерки, предприети както на европейско, така и на национално равнище в държавите, тази година в икономиката на ЕС ще настъпи дълбока рецесия, предизвикана от коронавируса. Тъй като премахването на мерките става с по-плавно темпо от предвиденото, въздействието върху икономиката през 2020 г. ще бъде по-значително от очакваното, съобщава БНТ.

Според икономическата прогноза от лятото на 2020 г. икономиката на еврозоната ще се свие с 8,7 % през 2020 г. и ще отбележи растеж от 6,1 % през 2021 г. Предвижда се икономиката на ЕС да се свие със 8,3 % през 2020 г. и да отбележи растеж от 5,8 % през 2021 г. Ето защо свиването през 2020 г. се очаква да бъде значително по-силно от прогнозираните 7,7 % за еврозоната и 7,4 % за ЕС като цяло в прогнозата от пролетта на 2020 г. Растежът през 2021 г. също ще бъде малко по-слаб от предвидения през пролетта.

Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Комисията, отговарящ за икономиката в интерес на хората, заяви: “Икономическото въздействие от мерките за карантиниране по-силно от първоначалните ни очаквания. Продължаваме да преминаваме през бурен период и да сме изправени пред много рискове, включително друга мощна вълна от зараза. Ако не друго, тази прогноза е силен довод за нуждата от споразумение по нашия амбициозен пакет от мерки за възстановяване — NexGenerationEU, с цел да помогнем на икономиката. Що се отнася до останалата част на годината, а и през следващата, можем да очакваме съживяване, но ще трябва да бъдем бдителни по отношение на различната бързина на възстановяването. Трябва да продължим да защитаваме работниците и предприятията и да координираме нашите политики в тясно сътрудничество на равнище ЕС, за да гарантираме, че ставаме по-силни и единни”.

Паоло Джентилони, комисар по въпросите на икономиката, каза: “Коронавирусът вече отне живота на повече от половин милион души по света, като този брой все още се увеличава всеки ден в някои части на света с тревожни темпове. Настоящата прогноза показва опустошителните икономически последици от тази пандемия. Политическата реакция в цяла Европа помогна да се смекчи ударът за нашите граждани, но ситуацията продължава да води до увеличаване на различията, неравенството и несигурността. Ето защо е толкова важно да се постигне бързо съгласие по плана за възстановяване, предложен от Комисията, за да се осигури както ново доверие, така и ново финансиране в нашите икономики в този критичен момент”.

Очаква се възстановяването да се почувства през втората половина на 2020 г.

Въздействието на пандемията върху икономическата активност вече беше значително през първото тримесечие на 2020 г., въпреки че повечето държави членки започнаха да въвеждат мерки за изолация при домашни условия едва в средата на март. Тъй като през второто тримесечие на 2020 г. настъпи значително по-дълъг период на прекъсване на икономическата активност и изолация при домашни условия, очаква се икономическата продукция да е намаляла значително повече, отколкото през първото тримесечие.

Първите данни за май и юни обаче показват, че най-лошото може да е отминало. Очаква се възстановяването да се почувства през втората половина на годината, макар че ще остане непълно и неравномерно в различните държави членки.ђеклама:
» Абонирай се безплатно за НОВИНИТЕ всеки ден
Разпечатай | Изпрати | Абонирай се за дума
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама:

Абонирай се за
НОВИНИТЕ БЕЗПЛАТНО