Гечев от парламентарната трибуна: БСП е за намаляване на ДДС за всички храни и лекарства

Гечев от парламентарната трибуна: БСП е за намаляване на ДДС за всички храни и лекарства
A A+ A++ A

„БСП  предлага промени в Закона за ДДС, които почиват на системния подход на Европейския съюз. Ние предлагаме 9% ДДС за храните, лекарствените продукти, заплащани със средства от бюджета на НЗОК и за медицинските изделия.” Това заяви депутатът от ПГ на „БСП за България“ Румен Гечев от парламентарната трибуна.

Социалистът посочи, че подходът на БСП е системен, защото с изключение на България и Дания, всички страни членки на ЕС имат изключително добра политика за ДДС. Той даде пример с Полша, която има 8% ДДС за хранителни стоки, 5% за определени хранителни стоки, 0% за вътрешен транспорт, както и Италия и Франция, които имат 10% за хранителни стоки: „Разликата ни с Дания е, че образованието, в т.ч. и висшето образование е безплатно, а здравеопазването фактически също е безплатно. Така че България е единствената страна в Европейски съюз, която няма диференциран ДДС, както и преференции за хора с по-ниски доходи.”

„Ние предлагаме и намаляване на ДДС за лекарства. Тук примерите от другите страни са фрапантни: във Франция ДДС за лекарства е 2.1%, в Гърция е 6%, в Швеция е 0%. Може би се чудите как стоят нещата в другите бивши соцстрани. В Чехия ДДС за лекарства е 10%, в Унгария, които имат най-висок общ ДДС - 27%, имат 5% ДДС за лекарства. Ние, от БСП, предлагаме България да не е единствената страна в Европейския съюз, която да няма по-нисък ДДС от този за алкохол, облекло и други услуги”, каза Гечев.

Румен Гечев информира, че сравнителният анализ и разчети, направени от БСП, показват, че действително в краткосрочен период диференциацията на ДДС означава намаление на бюджетните постъпления с приблизително 1116 млн. лв. - 742 млн. от храни и 374 млн. лв. от лекарствата, но положителният ефект е около 450 млн. лв. Той обясни, че това се изразява в три направления: първо - намаление на бюджетните разходи за лекарства със стотици милиони, второ - увеличение на бюджетните приходи в резултат на по-големия търговски оборот и трето - свиване на сивия сектор и увеличение на данъчните постъпления. „За голямо съжаление, България е с най-голям дял за закупуване на храна от доходите на домакинствата - там сме номер 1 в ЕС. След намаляване на цените на храни и лекарства, ще излезем от тази непрестижна първа позиция, където 60% от доходите на българите отиват за закупуване на храна", заяви Румен Гечев. Той обяви, че намаляването на ДДС е антициклична мярка, която би имала ефект върху икономическия растеж и ще способства за по-леко преминаване през кризисния период.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »