Нинова: Герб гарантират хаос и липса на перспектива

Нинова: Герб гарантират хаос и липса на перспектива
A A+ A++ A

Уважаеми български граждани,

Кризата с коронавируса води след себе икономическа и социална криза. В такъв момент на натрупващи се кризи – какво би трябвало да направи едно правителство. Според мен да се гарантират поне четири неща: стабилност на институциите, сигурност на икономиката, прогнозируемост, яснота какво ще се случи в следващите няколко месеца, ако не и години и да се покаже грижа за хората. Какво наблюдаваме днес от правителството на Бойко Борисов – стабилност на институциите е първото, което би трябвало да демонстрира едно управление. Няма нищо по-важно в работата на едно правителство и парламент от приемането на данъчни закони, защото те отразяват цялостната политика – икономическа, социална и здравна. Тоест – това е въпрос номер едно на правителството и на Министерския съвет. Вместо това – какво имаме днес? Чухме депутат от ГЕРБ да се дистанцира от Министерския съвет и каза, „защо да идват тук от МС, те не са вносители. Вносители сме ние."

Следователно МС няма никакво значение, тук едни депутати внасят данъчни закони, най-важните в страната. От вносителите депутати има актьори, но няма нито един от бюджетна комисия. Министърът на финансите се разграничава от тези депутати и казва: „Ако направите това, край на бюджета и финансовата политика, отиваме на вдигане на данъци”. Председателят на бюджетната комисия от ГЕРБ безпрецедентно за работата на парламента отказва да влезе в бюджетна комисия и да води заседание. Какво е впечатлението на българските граждани. Мислите ли, че е за стабилност. Хаосът във вашето управление много ясно се вижда и от българските граждани отвън, вместо стабилност, което е най-важното в условие на криза в държавата. Второ – сигурност за икономиката. Вместо да гарантирате такава сигурност, премиерът каза:

„Въвеждаме,промяна в ДДС, но ако не работи, ще го премахнем.” Няма нищо по-нестабилно от това министър-председателят да каже – въвеждам данък, но ако не стане, ще го махна. Още един елемент към нестабилността внесохте вие днес, като казахте „ами това е временна мярка". Временна мярка може да е носене на маска, но бюджет на държава, данъчни закони, осигуряване на пенсии, внасяне на осигуровки не може да е временна мярка. Държавата и икономиката имат нужда от сигурност и то дългосрочна, а не от временни промени в данъчните закони и бюджета. Трето – прогнозируемост се иска в условия на криза. Какво предлагате вие? Единствената прогноза, която досега чу българският народ е от министъра на финансите, който каза: ”Ако приемете 9% ставка ДДС за определени сектори, то ще се вдигне ДДС на 24% за другите отрасли, ще се вдигне и корпоративният данък.” Това е единствената прогноза, дадена досега. Кое нормално управление с държавническо мислене вдига данъци в условия на криза, в която имате 150 000 нови безработни, когато имате стотици хиляди фирми пред фалит, когато имате ръст на обедняването и неравенствата и ще вдигнете данъците.

Четвърто – грижа за хората. Смятам, че е важно да се покаже в условия на криза. Многократно казахте, че намаляване на ДДС няма да доведе до намаляване на цените. Има една стока, при която е гарантирано намаляването на цените, ако се намали ДДС. Това са лекарствата, защото те са на регулиран пазар с регулирани цени. Точно това вие отхвърляте. А точно това е грижа за хората и то за всеки българин. Най-тежко е положението при пенсионерите, които имат най-ниски доходи и ползват най-много лекарства. Тази мярка, която гарантирано ще доведе до намаляване на цените и ползват всички българи, вие я отхвърляте. Така не се прави. Този хаос, нестабилност и липса на перспектива в условие на криза задълбочава проблемите. Вие не предлагате решения, а задълбочаване на проблемите. Как се прави? Ако всичко беше както трябва, стабилността на институциите трябва да се гарантира по следния начин: тук застава Министерският съвет, начело с министър-председателя, единно с мнозинството, с министъра на финансите, с председателя на бюджетната комисия – внася политиката, която предлага на българския народ. И тази политика е облечена в ясен и цялостен план за излизане от кризата, а не на парче, както е в момента.

В този план да се съдържат няколко неща. Да се каже ясно какво е финансовото състояние на държавата. Да се определят четири-пет сектора, които са най-важни за икономиката, върху които се съсредоточават държавни мерки за подпомагане. И там, където има най-много заети хора. Да се каже: кризата показа, че е наложителна реформа в здравеопазването. Ако сме ние, ще кажем, че е нужна реформа в здравеопазването, в която болниците не са търговски дружества. Ако сте вие, кажете вашата идея за здравна реформа. Но този план да съдържа нов модел на здравеопазване. Трето – излезте и кажете, че кризата показа, че е нужна данъчна реформа. Не може най-бедните в света и в България да плащат постоянно за последиците от кризата, а най-богатите да не усещат тези последици – даже напротив, да богатеят още повече. Четвърто – предлагате нов икономически модел, в който най-накрая сте осъзнали, че държавата има роля в икономиката. Дали това ще е държавна петролна компания, дали ще е държавно предприятие за изкупуване на земеделска продукция. Но излизате и казвате: ето това трябва се прави. Пето – привличане на инвестиции. В света тече ново преразпределение на инвестиции. Кризата показа, че дългите вериги на доставки могат да бъдат риск за развитие на икономики. В момента и Европа, и САЩ изтеглят част от инвестициите си от Азия и ги преместват близо, за да скъсят веригата на доставка. България е идеален обект на такива инвестиции. Къде ви е инвестиционният план? Шесто – спасяваме общините. Знаете, че те са на ръба, къде ви е планът за общините? Седмо – всичко това, в демократична, правова, парламентарна република се облича във формата, наречена актуализация на закона за бюджета. Така бихме направили ние. Къде ви е актуализацията на закона за бюджета? Ако намаляването на ДДС ще намали приходите в бюджета – къде ви е актуализацията, която ще покаже как ще ги компенсирате? От какво ще намалите разходите – от пенсии ли, от заплати ли? Гарантирате нестабилност, несигурност, липса на яснота за бъдещето. Алтернативата е ясен план за България за излизане от кризата. Коалиция „БСП за България“ имаме такъв.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »