Бил Гейтс: Светът "не е готов за следващата епидемия". Ето още кой предсказа кризата с коронавируса

Бил Гейтс: Светът "не е готов за следващата епидемия". Ето още кой предсказа кризата с коронавируса
A A+ A++ A

Бил Гейтс от години предупреждава за глобална заплаха за здравето. Ето няколк души, които привидно са предсказали пандемията на коронавирус.

Историята е доказала, че болестите по света са неизбежни.

Имаше грипната пандемия от 1918 г., при която загинаха най-малко 50 милиона души или една трета от населението на света по това време. През 20 век се наблюдават и огнища на вируса Ебола и Нипа. И през 2000-те години SARS и MERS засегнаха почти 30 държави всяка.

Сега COVID-19, болестта, която може да бъде резултат от пандемията на коронавирус, се разпространява по целия свят. Въпреки че има по-ниска смъртност от последните четири гореспоменати заболявания по-горе, той се е разпространил в много повече страни и е заразил хиляди повече хора.

Но някои хора са виждали подобна пандемия. Бил Гейтс от години предупреждава за пандеми. Бивши служители на Белия дом също преди това предупредиха за предстояща заплаха от пандемия.

Поп културата също привидно е предсказала коронавирус. Онлайн конспирациите разпространяват книги и филми, които са намекнали за световна пандемия.

В разговор за TED за 2015 г. Гейтс заяви, че светът "не е готов за следващата епидемия".

И в дискусия за 2018 г. относно епидемиите, домакин на Медицинското дружество от Масачузетс и на New England Journal of Medicine, Гейтс заяви, че пандемията може да се случи в следващото десетилетие.

Той представи симулация от Института за моделиране на болести, която установи, че нов грип като този, който уби 50 милиона души в пандемията през 1918 г., най-вероятно ще убие 30 милиона души в рамките на шест месеца.

Вероятността появата на подобна болест продължава да нараства в нашия взаимосвързан свят, каза той, независимо дали се случва по естествен път или е създаден като оръжейна болест.

В случай на биологични заплахи липсва това чувство за неотложност ", каза той." Светът трябва да се подготви за пандемията по същия сериозен начин, по който се подготвя за война. "

Експертът по инфекциозни болести Майкъл Остерхолм също предупреждава за глобална пандемия през последното десетилетие.

Според CNN, Остерхолм пише в списание „Външни отношения“ през 2005 г., че „Това е критичен момент в нашата история. Изтича време за подготовка за следващата пандемия. Сега трябва да действаме с решителност и цел“.

Той каза също, че САЩ не са подготвени правилно за пандемия в книгата си „Смъртоносен враг: Нашата война срещу убийствените микроби“.

Вирусологът и грипният експерт Робърт Г. Уебстър прогнозира предстояща грипна пандемия в книга, която той публикува през декември.

В „Ловец на грип: Отключване на тайните на вируса“ Уебстър се усъмни дали е възможна друга смъртоносна, разрушителна пандемия. "Отговорът е да: не само е възможно, а е само въпрос на време", написа той.

Милиони хора биха могли да умрат, преди такава пандемия да бъде контролирана или изменена, добави той.

„Природата в крайна сметка отново ще предизвика човечеството с еквивалент на грипния вирус от 1918 г.“, пише той. "Трябва да сме подготвени."

През последните години американският разузнавателен екип предупреди за възможността за пандемия.

През 2018 г. световната оценка на заплахата от разузнавателната общност предупреди, че "новият щам на вирулен микроб, който лесно се предава между хората, продължава да бъде основна заплаха", според Даниел Дейл от CNN.

И оценката на заплахата от 2019 г. от януари миналата година гласи, че „Ние оценяваме, че Съединените щати и светът ще останат уязвими към следващата грипна пандемия или мащабно огнище на заразна болест, което може да доведе до големи проценти на смърт и инвалидност, сериозно влияят върху световната икономика, напрягат международните ресурси и увеличават призивите към САЩ за подкрепа. "

Преди повече от десетилетие служителите на общественото здравеопазване в Масачузетс прогнозираха, че милиони могат да се разболеят от нова респираторна болест.

В план за подготвеност от грипна пандемия от 2006 г. тези служители в областта на общественото здравеопазване прогнозираха, че около 2 милиона души могат да се разболеят, според местния магазин 10Boston.

Те прогнозираха, че до 1 милион души в щата ще трябва да се лекуват амбулаторно и 80 000 ще се нуждаят от болнично лечение по модели, разработени от американските центрове за контрол и превенция на заболяванията.

Тъй като болничната система ще бъде затрупана от пациенти, заразени от болестта, до 20 000 могат да умрат, според техните прогнози.

 

Те въвеждат план за готовност, като болниците договарят споразумения за домакинство на „сайтове за алтернативна грижа“ в подобни големи заведения, като средните училища.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"